Kuća na selu za mlade: Spremite papire, novi konkurs samo što nije

24.02.2023

18:35

0

Vlada je i formalno odobrila sredstava za kupovinu kuća na selu predviđenih budžetom za 2023. godinu i ovih dana će biti objavljen i novi konkurs

Kuća na selu za mlade: Spremite papire, novi konkurs samo što nije
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Veoma uspešan i popularan program Ministarstva za brigu o selu, "Kuća na selu za mlade“, ulazi u treću godinu ovogodišnji konkurs samo što nije objavljen, kaže za 24sedam Milan Prostran, zamenik predsenik Komisije za dodelu kuća.

- Vlada je i formalno odobrila sredstva koja su predviđena budžetom za ovu godinu i sada ovih dana može da se objavi konkurs. Uslovi nisu promenjeni u odnosu na prošlogodišnje tako da se u ovoj, inače trećoj turi, nadamo dodatnih 500 porodica koji će se nastaniti u novim domovima na selu – kaže Prostran.

Vlada Srbije je juče odobrila 500 miliona dinara (oko 4,7 miliona evra) za subvencije za kupovinu kuća sa okućnicom po selima u Srbiji.

Glavni uslovi su ostali isti a to je da pojedinačno kuća ne može biti skuplja od 1,2 miliona dinara (oko 10.200 evra) a da bračni par ili samohrani roditelj ne može biti stariji od 45 godina.

- Na sastancima Komisije razgovarali smo o tome da bi možda trebalo povećati iznos koji se daje za kuće, zbog rasta cena na tržištu nekretnina ali izgleda da se Vlada rukovodila time da to nisu kuće koje su inače interesantne za komercijalno tržište i da ih još ima dovoljno u Srbiji – napominje Prostran.

Bez promena u novcu, nada u dodatak

Za ovo godinu isti je i originalni iznos vrednosti programa, iako se u tu nadalo većem. Za tih 500 miliona dinara može se kupiti gotovo 600 kuća, jer prosek je dosad bio oko 8.000 evra po kući, objašnjava naš sagovornik.

- U 2022. godini smo imali oko 1.000 novih domova, pa smo se nadali da će iznos sada biti povećan. U svakom slučaju, interesovanje je ogromno, kad se objavi konkurs stigne i 10 do 15 zahteva dnevno, tako da mislimo da će i ove godine rebalansom budžeta taj iznos biti dupliran, kao što je bilo i prošle – napominje Prostran.

Prostran ističe da su svi odobrenih zahtevi za prošlu godinu i isplaćeni, i pored nekih budžetskih problema na kraju godine zbog potreba nabavke energenata, i naglašava da svako ko ispuni uslove dođe do svoje nove kuće.

Strateški i human projekat

- Procedura nije zahtevna ali je stroga i rešava je Ministarstvo za brigu o selu. Dešavalo se da neka odabrana kuća nije kupljena ali to je živ proces. Ponekad odustane prodavac, dešavalo se i da premine, negde neki naslednik ospori prodaju… Alu, uglavnom sve prolazi dobro jer sda posle tri godine i mi u Komisiji, i u Ministarstvu ali i lokalne samouprave, imamo veliko iskustvo i uhodani smo – kaže Prostran.

Do sada je skor mladih porodica, obično s decom, koji su ovim programom dobili svoj krov nad glavom, stigao na 1.631 kuću. I sa time treba nastaviti.

- To je humani, razvojni, i za državu strateški važan projekat. Ne samo sa aspekta održanja sela i poljoprivrednog fonda već i pogranične naseljenosti i zaštite granica. Zbog toga ga treba, uz nove programe subvencija za privredu na selu, kao i izgradnju fizičke i društvene infrastrukture održati bar 15 godina. Počeli smo sa programom u isto vreme kao i EU svoje programe za mlade poljoprivrednike i mlade na selu, pa da vidimo ko će gde stići – zaključuje Milan Prostran.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike