Mlekari se nadaju dogovoru sa premijerkom, Imlek ne vidi problem

24.02.2023

08:48

0

Proizvođača i otkupljivača mleka danas se sastaju sa predsednicom Vlade Anom Brnabić u vezi sa minimalnom otkupnom cenom i premijama i subvencijama. U Imleku kažu da su isplate seljacima rekordne.

Mlekari se nadaju dogovoru sa premijerkom, Imlek ne vidi problem
Mleko - Copyright Pixabay

Predsednik "Udruženja proizvođača mleka iz Banata" Vukašin Baćina izjavio je da očekuje da bude postignut dogovor na današnjem sastanku proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

- Tražićemo da minimalna otkupna cena mleka bude 80 dinara plus ostale dotacije na količinu ko ima više mleka, a ko ima manje da ne može da ima ispod 80 dinara po litri - rekao je Baćina za Tanjug.

Takođe, kako je naveo, jedan od zahteva je da premija za mleko bude podignuta na 20 dinara po litri i po muznom grlu da bude 40.000 dinara.

Dodao je da ukoliko ti zahtevi ne budu prihvaćeni zadovoljiće se da premija za mleko bude 15 dinara po litri i 30.000 po grlu.

-  Idemo kod premijerke da probamo da nađemo trajno rešenje kako da zaštitimo proizvođače mleka, prerađivače i krajnje korisnike, da svima bude dobro. Očekujemo da postignemo dogovore.

Situacija se mlekom je teška zadnjih 30 godina, u poslednjih nekoliko meseci je krenulo na bolje - kazao je Baćina.

Baćina je izrazio zadovoljstvo što država i premijerka pokazuju razumevanje za proizvođače mleka, jer kako je istakao, time pokazuju da su spremni na razgovor i postizanje dogovora.

- Mi nećemo blokirati nikakve puteve, nećemo prosipati mleko kao i što do sada nismo radili - kazao je Baćina.

IMLEK: Nema razloga za tenziju

Generalni direktor "Imleka", Bojan Radun, izjavio je pred sastanak , da situacija na tržištu sirovog mleka u Srbiji odavno nije bila bolja za individualne proizvođače i našu zemlju i da nema razloga za tenzije, s obzirom da su otkupne cene više nego u zemljama EU.

- Kao direktor najvećeg prerađivača mleka u Srbji i na ovim prostorima, očekujem da se posle ovog sastanka smire strasti i spuste tenzije, jer za to zaista nema razloga - rekao je Radun za Tanjug.

Kaže da Imlek nije nijednom individualnom proizvođaču spustio otkupnu cenu mleka u odnosu na cene iz novembra i decembra koje su, kako je rekao, na istorijski najvišem nivou.

- Ako pričamo o konkretnim brojevima, naša prosečna otkupna cena danas je nešto veća od 71 dinar, što je značajno više nego u manje-više svim zemljama EU, čak i bez subvencije po litri mleka koju proizvođači dobijaju. Sa novim merama vlade i povećanjem subvencije taj zbirni iznos je ubedljivo najveći u Evropi. Prostora za nezdovoljstvo nema - naglasio je Radun.

On je kazao da ako se priča o količinama, tačno je da određene mlekare  imaju problem sa velikim zalihama.

- Sa druge strane, Imlek je povećao svoj otkup i u odnosu na kraj godine i u odnosu na prošlu godinu. I bez obzira na to i na povećanje subvencija vlade, mi nemamo u planu smanjenje cene mleka, pogotovo ne značajnije, ni u martu, niti u aprilu - rekao je Radun.

On je istakao da će se truditi da sačekaju zajedno sa partnerima, individulanim proizvođačima novu žetvu i sezonu i da zajedno sa njima vide kolika je nova cena hrane za životinje i da onda ustanove koja je realna cena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike