„Povećanje premija za mleko samo gašenje vatre, pravo rešenje je na tržištu“

04.02.2023

08:53

0

Autor: 24sedam

Povećane subvencije za mleko je kratkoročno rešenje a za stabilnu proztvodnju moraju se primeniti odnosi mlekara i otkupljivača kakvi su u svetu, kaže stručnjak

„Povećanje premija za mleko samo gašenje vatre, pravo rešenje je na tržištu“
Ilustracija - Copyright RINA

Na jučerašnjim protestima ispred Ministarstva poljoprivrede proizvođači iz cele Srbije tražili su premiju od 20 dinara, subvencije od 40 000 dinara po grlu, minimalnu otkupnu cenu koja ne može biti niža od proizvođačke… i u znak revolta simbolično prosipali uvozno mleko iz prodavnica.

Na slične zahteve, pre nekoliko dana, resorna ministarka je pozitivno odgovorila proizvođačima iz Banata. Da li su veća izdvajanja za stočarstvo, koja je najavio i predsednik, dovoljna da ovaj sektor opstane, za RTS je govorila Žaklina Stojanović, dekan Ekonomskog fakulteta.

- Zahtevi proizvođača mleka su sigurno realni imajući u vidu poslednja dešavanja i na svetskom tržištu. Ovde pre svega mislim na činjenicu da je došlo do povećanja cene stočne hrane. Ukoliko posmatrate subvencionisanje premije za mleko, sigurno se može reći da su one u ovom trenutku na nezavoljavajućem nivou, što se proizvođača tiče. Ako uzmete cenu litre mleka, poljoprivrednik bez subvencija u toj ceni učestvuje sa svega četvrtinom, 75 posto cene tog mleka podele prerađivači, mlekari i trgovci – kaže Stojanović.

Povećanje subvencija će, smatra profesorka, samo kratkoročno dovesti do rezultata.

- Dugoročno posmatrano treba pomagati stvaranje institucionalnih veza između primarne proizvodnje i prerađivača, što se radi kroz marketing ugovore, kroz ugovore o proizvodnji - to su ugovori koji se ne koriste uopšte u našoj praksi, a poznati su u svetu – napominje Stojanović.
Na pitanje da li mso naučili nešto iz krizne situacije u kojoj su se male mlekare ponašale mnogo korektnije prema proizvođačima, manje su smanjile otkupnu cenu i nisu otkazale otkup uvozeći mleko, profesorka Stojanović kaže da su velike mlekare „čisto tržišni igrači“.

- Sutra ako se ne isplati proizvodnja mleka oni će jednostavno prestati sa proizvodnjom. Zbog toga treba svakako subvencionisati izgradnju malih prerađivačkih kapaciteta – napominje ovaj stručnjak i dodaje da je hrana i socijalna i ekonomska ali i političko-bezbednosna kategorija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike