Gazdinstva da ažuriraju podatke o životinjama pred uvođenje eAgrara

13.02.2023

15:41

0

Prilikom ostvarivanja prava na subvencije kada su u pitanju životinje priznavaće se stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu

Gazdinstva da ažuriraju podatke o životinjama pred uvođenje eAgrara
Farma krava - Copyright Foto: RINA

Uoči uvođenja eAgrara Uprava za agrarna plaćanja pozvala je poljoprivredna gazdinstva da ažuriraju podatke o životinjama zbog ostvarivanja prava na subvencije.

U informaciji se navodi da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije kada su u pitanju životinje priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu. Ističe se da vlasnici životinja podatke i stanje treba da provere i ažuriraju u saradnji sa veterinarskim stanicama na teritoriji kojoj pripadaju.

Uprava podseća da sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, po zakonu moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu. Pri registraciji, svako gazdinstvo dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj – HID broj, a pod jednim takvim brojem vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu.

Podseća se da u slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID brojeva.

- Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka - navela je Uprava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike