Tovna prasad stižu bez carine, kreće prijava za eAgrar

10.01.2023

11:55

0

Odlukom Vlade Srbije, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, ukinuta je carina na uvoz tovnih prasadi a počinje i prvi korak u novom elektronskom informacionom sistemu

Tovna prasad stižu bez carine, kreće prijava za eAgrar
Ilustracija - Copyright Pexels

Tovna prasad do 50 kilograma se u 2023. godini neće uvoziti u Srbiju uz plaćanje carine jer je ova ukinuta na predlog Ministarstva poljoprivrede. Istovremeno ukinut je i prelevman, odnosno zaštitna taksa na uvoznu cenu, od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema rečima resorne ministarke Jelene Tanasković trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

- Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi - rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

Dodala je da je u prethodnom periodu naš stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Tanasković je istakla da će se ovim merama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad koju će ovde hraniti našom hranom i koju ćemo imati za naše potrebe.

Prema njenim rečima, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.

Prvi korak e-Agrara 16. januara

U Srbiji informacioni sistema eAgrar počinje da radi 16. januara, kada će poljoprivredni proizvođači moći u poštama, filijalama trezora i poljoprivrednim stručnim službama da uzimaju svoj e-ID broj, izjavila je ministarka Tanasković.

- Ovaj broj je zapravo identifikacioni lični broj i on je prvi korak u registru. Kasnije ćemo ići sa daljim koracima u registrovanju i najavljivati ih na vreme, kako koji bude dolazio na red - navela je ministarka.

Dodala je da su zbog svoje rasprostranjenosti po celoj Srbiji, pošte najpristupačnije i poljoprivrednicima najzgodnije za obavljanje ovog posla.

Informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi na proleće, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

On će, između ostalog, omogućiti onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG), pristup i upravljanje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika, zatim onlajn podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi.

Na ovaj način će se štedeti vreme kod obrade zahteva zbog uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva a podsticaji će se brže odobravati i isplaćivati.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike