Odustali od oraha i lešnika: Voćarima ponovo draže šljive i maline

05.11.2022

11:10

0

Ogromna potražnja za sadnicama „srpskog“ voća a u Zapadnoj Srbiji sadnja u punom jeku

Odustali od oraha i lešnika: Voćarima ponovo draže šljive i maline
Šljiva odlično rodila - Copyright RINA

Visoke temperature u prethodnom periodu izmamile su brojne poljoprivrednike u voćnjake kako bi iskoristili tople dane i obavili jesenju sadnju.

U Institutu za voćarstvo u Čačku najveća potražnja zabeležena je za sadnicima šljive koje kupuju voćari sa teritorije grada na Moravi, dok su Ariljci i Ivanjičani ostali verni sadnicama maline, javlja Rina.

- Pre nekoliko godina zabeležena je oromna potražnja za sadnim materijalom oraha i lešnika, ali to sada nije slučaj. Voćari se i dalje odlučuju za voćke koje su proslavile ovaj kraj i van granica naše zemlje, šljivu i malinu - rekao je Nenad Popović, rukovodilac rasadničke proizvodnje Instituta za voćarstvo u Čačku.

On dodaje da je ovo produženo Miholjsko leto bilo idealno za sadnju svih voćnih vrsta, ali i otkriva šta voćari treba da znaju pre nego što pristupe poslu.

- Lepo vreme pogodovalo je poljoprivrednim proizvođačima i voćarima da spreme zemljište za jesenju sadnju, kao i da završe sadnju u blagovremenom roku. Prevashodno je važno da te novoposađene biljke voćari navodnjavaju u malo većem obimu nego ranijih godina, upravo zbog viših temperatura - rekao je Popović.

Jesenja sadnja voća trajaće sve dok to vremenski uslovi dozvole. Jako je važno da se ne vrši na temperaturama ispod nule, da je zemljište pripremljeno i da na njemu nema snega, kako bi se sadnice kvalitetno kasnije razvile.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike