Dogovoren izvoz hrane: U Parizu sklopljeni poslovi za 11 miliona evra

21.10.2022

10:09

0

Iz Srbije se Francuzima i svetu predstavilo 29 domaćih kompanija iz prehrambenog sektora

Dogovoren izvoz hrane: U Parizu sklopljeni poslovi za 11 miliona evra
sajam šljiva Osečina (2) - Copyright Tanjug/ Miloš Milivojević

Kompanije iz Srbije koje su se, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), predstavile na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije SIAL u Parizu imale su više od 1.200 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima i, prema prvim analizama, dogovorile izvoz oko 11 miliona evra.

Tokom pet dana trajanja sajma (www.sialparis.com) naši privrednici najviše sastanaka imali su sa zainteresovanim partnerima iz regiona, EU, Turske, Rusije, Saudijske Arabije, Izraela, Egipta, kao i Kanade i SAD, kaže Bojana Lalović iz Privredne komore Srbije.

Podseća da je 29 naših kompanija od 15. do 19. oktobra u Parizu promovisalo proizvodni i izvozni potencijal u okviru dva nacionalna paviljona, jednom za gotove i drugom za zamrznute proizvode, saopšteno je iz PKS.

Svoju ponudu predstavili su: „ITN Group“ Beograd, „Mambikom Agrar“ iz Beograda, PIK „Bečej“; „Laki“ iz Arilja, „Master Fruits“ iz Beograda, „Frigo-Paun“ iz Požege, „Euro Frigo“ iz Požege, „BMN Malinas“ iz Požege, „Masli“ iz Leskovca, i mnoge druge.

Naši privrednici zadovoljni su učešćem na sajmu i ostvarenim kontaktima.

Pomak ka finalnim proizvodima

Iz kompanije „Laki“ podsećaju da su na sajmu četvrti put i da su, uprkos pauzi zbog kovida, obnovili i ostvarili nove važne kontakte sa zainteresovanim partnerima iz celoga sveta.

- SIAL je odlična prilika da promovišemo naše proizvode, upoznali smo nove klijente i najnovije trendove u proizvodnji hrane. Naši osnovni proizvodi su zamrznuto voće - malina, kupina, jagoda, višnja, borovnica - sve ono što imamo u Srbiji. Cilj nam je da prodajemo finalni proizvod, ne samo sirovine. Zadovoljni smo, posećenost je bila velika, kao i interesovanje partnera - rekao je Miloš Jeremić, komercijalni direktor.

Porodična firma „Frigo-Paun“ predstavila se, takođe, sa zamrznutim voćem, uspostavila nove kontakte i očekuje nastavak dogovora sa potencijalnim kupcima nakon sajma. Ukazuju na veliku podršku PKS i RAS koja je veoma značajna malim i srednjim kompanijama, jer im omogućava veću vidljivost nego da nastupaju samostalno.

Sajam SIAL se održava svake druge godine, a nakon četvorogodišnje pauze zbog pandemije, na ovoj vodećoj svetskoj smotri prehrambene industrije u Parizu okupilo se više od 7.200 izlagača iz 119 zemalja sa više od 400.000 kvalitetnih proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike