Ministarka Jelena Tanasković za 24sedam: Jedan od glavnih prioriteta biće da se obezbede dovoljne količine hrane

01.01.2023

13:21

0

Ulazak u 2023. godinu trenutak je da se saberu utisci iz ove godine i naprave planovi za Novu godinu

Ministarka Jelena Tanasković za 24sedam: Jedan od glavnih prioriteta biće da se obezbede dovoljne količine hrane
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Srbija je u prethodnoj godini, krajem oktobra dobila novu Vladu. U odnosu na početak godine, kraj 2022. svet je dočekao na prelomnoj tački. Sukob u Ukrajini izazvao je brojne krize, između ostalog i globalnu ekonomsku, pre svega energetsku, podigao inflaciju, izazvao masovnu migraciju, a Balkan se suočava sa porastom broja ilegalnih migranata. 

Država Srbija na više frontova vodi bitke sa nametnutom krizom kroz ekonomske mere, bolju državnu upravu, unapređenje trgovine, razvojem srpskog sela...

Ulazak u 2023. godinu trenutak je da se saberu utisci iz ove godine i naprave planovi za Novu godinu. Pitali smo ministre koji će uskoro i položiti "račun" za prvih 100 dana rada Vlade, šta su postigli u 2022. i šta su planovi i odluke za 2023, te šta će biti njihov prvi korak u danima pred nama. 

Ministarka  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković za 24sedam kaže da je jedan od glavnih prioriteta i osnovni zadatak naše, kao i ostalih država u situaciji u kojoj se svet trenutno nalazi, da obezbedi dovoljne količine hrane.

-Država Srbija je i u ovoj godini koja je izuzetno teška pokazala da reaguje brzo i efikasno i donosi prave mere u kriznom trenutku. Naši građani nisu osetili nestašice niti osnovnih životnih namirnica, niti bilo kojih drugih - mi nismo imali prazne rafove kao neke druge zemlje iz okruženja. I u narednoj godini ćemo reagovati shodno situaciji i nastaviti sa dodatnim merama. Ove godine doneto je niz mera u cilju dodatne pomoći poljoprivrednicima, među kojima su i proizvođači mleka, šećerne repe i suncokreta, pomoć za reprogram kredita gde će deo kamate snositi država.

Ističe da se u protekla dva meseca, koliko obavlja posao ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trudila da na pravi način upozna resor za koji je nadležna i da što bolje razume materiju.

-Nešto što se pokazalo kao najbolji i najbrži način svakako su razgovori sa našim poljoprivrednicima, od kojih sam iz prve ruke saznala šta je to što Ministarstvo dobro radi, sa čime su zadovoljni, a isto tako i šta je u daljem radu neophodno promeniti ili poboljšati, na šta treba posebno da obratim pažnju. Smatram da su direktna komunikacija sa poljoprivrednim proizvođačima i terenski obilasci dragoceni za uvid u realno stanje, upoznavanje sa svim izazovima sa kojima se oni susreću u svom radu i za pribavljanje svih potrebnih informacija koje nam mogu pomoći u kreiranju još boljih mera s ciljem unapređenja proizvodnje i stabilnosti
dohotka proizvođača. Moj posao ministra, kao predstavnik poljoprivrednika u Vladi, pre svega je da se borim za što bolje uslove i prava tih ljudi i mislim da sa rekordnim budžetom za narednu godinu i uvođenjem eAgrara smo na odličnom putu da stvarno unapredimo i poboljšamo sistem i rad Ministarstva.

Na pitanje šta će biti prvi ili ključan korak ministarstva na čijem je čelu u Novoj godini, ministarka Tanasković ističe da nas u Novoj godini čekaju veliki izazovi te da je sebi i svom timu postavila veoma visoke ciljeve.

-Kao što je poznato budžet Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu je rekordan i iznosi gotovo 80 milijardi dinara, a naš prioritet u sledećoj godini biće digitalizacija u agraru i edukacija naših poljoprivrednika kako bi mogli da iskoriste sve mogućnosti i što brže i jednostavnije dođu do sredstava za koja se država svesrdno bori da im obezbedi. Prvi, ali i najvažniji korak ka tom našem cilju je uvođenje digitalne platforme eAgrar. Sistem će biti pušten u rad početkom drugog kvartala 2023. godine kada će i početi prvi javni pozivi za dobijanje sredstava iz nacionalnog budžeta. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti
prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava. Izmenama u načinu podnošenja zahteva stvoriće se uslovi da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate. eAgrar će omogućiti elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava, elektronsko podnošenje zahteva za podsticaje, kao i efikasniju obradu i kontrolu zahteva. U narednoj godini planiramo i da definišemo nove kriterijume za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bismo dodatno poveli računa i na pravi način pomogli određenim kategorijama proizvođača, a posebno ženama i mladima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Podsećam, da će poljoprivrednicima na raspolaganju sledeće godine biti i sredstva iz IPARD programa, aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Svetska banka i Američka međunarodna razvojna finasijska korporacija (DFC), zaključila je za 24sedam ministarka Tanasković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike