Poljoprivrednicima Zlatiborskog okruga uručeno 120 ugovora o subvencijama

27.11.2022

12:11

0

Pored ovog velikog projekta intezivno se radi i na isplati svih dugovanja poljoprivrednicima

Poljoprivrednicima Zlatiborskog okruga uručeno 120 ugovora o subvencijama
Ilustracija - Copyright RINA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz pomoć Svetske banke realizuje projekat "50-40-10", a 120 poljoprivrednika iz Zlatiborskog okruga dobilo je ugovore koje im je uručila ministarka Jelena Tanasković.

“Po ovom projektu mi smo odobili 525 ugovora koji se uglavnom odnose na stočarstvo, proizvodnju mesa, mleka, pčelarstvo. Ono što je jako bitno po ovom projektu je to da su 50 odsto bespovratna sredstva, 40 odsto kreditna linija dogovorena sa 11 banaka sa kojima poljoprivrednici mogu da ostvare kredite i samo 10 odsto njihovo učešće u ovom momentu. Njihovo intresovanje pokazalo je da u budućnosti na ovakvim projektima treba više da radimo”, izjavila je Tanasković.

TANJUG/ MPSV
Ministarka Tanasković uručuje ugovore za realizaciju projekata vrednosti 20 miliona evra

 

Prema njenim rečima pored ovog velikog projekta intezivno se radi i na isplati svih dugovanja poljoprivrednicima. Krenula je isplata odobrena rebalansom nacionalnog budžeta u iznosu od 16, 5 milijardi dinara pa pooizvođači mogu očekivati do kraja godine isplatu po svi podnetim zahtevima.

Nenad Čolović, jedan od 120 poljoprivrednika koji su potpisali ugovore, takođe je izrazio zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na mogućnosti da aplicira za kupovinu novog traktora.

“Za nas je ovo važno i bilo bi lepo da se i ubuduće podržava, jer bez pomoći države mi ne možemo da se izborimo. Što više ministarstvo ulaže za nas je bolje, imaćemo veću proizvodnju i konkurentnost. Želeo bih i da zamolim za redovniju isplatu premija i regresa”, rekao je Nenad Čolović jedan od poljoprivrednika koji je potpisao ugovor.

Ovakvi projekti veoma su važni, jer lokalne samouprave imaju ograničena sredstva, koja nisu uvek dovoljna za realizaciju svih mera i podsticaja. Ipak iz godine u godinu u Užicu se uvećava budžet za poljoprivredu i gotovo da nema poljoprivrednog proizvođača sa područja grada Užica, koji nije koristio neku od subvencija, bilo da je reč o mehanizaciji, nabavci stočnih grla, sistema za navodnjavanje, sadnica ili plastenika.

"Svi imamo zajednički cilj, a to je unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje uslova za njen dalji razvoj. Mi kao grad nastavićemo da pružamo podršku a poljoprivredne proizvođače pozivamo da nam svojim predlozima i sugestijama ukažu na probleme sa kojima se suočavaju kako bismo ih u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede rešavali u narednom periodu”, izjavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Drugi javni poziv po ovo programu odnosio se na investicije primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka, mesa, pčelarstva i akvakulture. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 – 25.000 evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike