Nemci će ponovo probati srpsku zdravu hranu: Devet odabranih na sajmu u Nirnbergu

23.07.2022

13:08

0

Autor: 24sedam

Srpski proizvođači organske hrane predstaviće se od 26. do 29. jula na međunarodnom sajmu "Biofach" u Nemačkoj

Nemci će ponovo probati srpsku zdravu hranu: Devet odabranih na sajmu u Nirnbergu
Dijeta - Copyright Profimedia

Devet odabranih srpskih kompanija prestaviće sebe i zemlju na najvećem svetskom sajmu u oblasti organske proizvodnje. Oni će 26. do 29. jula učestvovati na međunarodnom sajmu "Biofach" u Nirnburgu u Nemačkoj, gde se okuplja  više od 3.000 izlagača a obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja sveta.

Nastup su omogućile Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica.

Bojana Lalović iz Službe za organizaciju sajmova PKS, rekla je da će se organski proizvođači Srbije, u okviru nacionalnog paviljona Srbije četvrti put predstaviti širokim asortimanom proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća, povrća, sušenih pečuraka do proizvoda od žitarica, organskih testenina, džemova i voćnih namaza od organskog voća.

Svoj proizvodni program predstaviće "Ecoagri Serbia" iz Bele Crkve, "Drenovac" iz Arilja, "Menex" iz Kruševca, "Master food" iz Užica, "ITN group" i kompanija NISHA iz Beograda, "ES komerc iz Prijepolja, "Agro-bis" iz Blaca i "Frutorga" iz Prokuplja.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i PKS.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi više od 7.000 proizvođača, a u poslednjih 10 godina izvoz je porastao više od 15 puta.

U odnosu na 2020. godinu, izvoz u prošloj godini porastao je za 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra, dodaje se u saopštenju PKS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike