Preko Jordana na Bliski istok: Umesto cigareta da izvozimo hranu

23.08.2022

09:45

0

Autor: 24sedam

Privredna komora Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju uvoza (SIPPO), organizovala je posetu srpskih kompanija prehrambene industrije Jordanu

Preko Jordana na Bliski istok: Umesto cigareta da izvozimo hranu
izvoz meso piletina prasetina evri - Copyright Profimedia

U poseti srpskih privrednika Jordanu istaknuto je da dve zemlje pored međusobne saradnje mogu svojim poslovnim zajednicama da omoguće dobru platformu za izlazak na tržišta zemalja koje ih okružuju.

- Jordan može da bude platforma za izlazak srpskih kompanija na tržišta Iraka i Saudijske Arabije, sa kojima Jordan ima tradicionalno dobro razvijene poslovne kontakte, dok Srbija može da bude odlična platforma za saradnju Jordana sa tržištem regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope - rekla je pomoćnica direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Danijela Strižak.

Dodaje da Jordan ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Singapurom, kao i sa zemljama EFTA, GAFTA (Velika arapska zona slobodne trgovine), Egiptom, Marokom i Tunisom, što pruža velike investicione mogućnosti.

Srpske kompanije posetile su sajam prehrambene industrije i tehnologija- Fud end Tehnolodži Expo 2022, u Jordanu od 13. do 19. avgusta i svoju ponudu zamrznutog voća i povrća, niskokaloričnih džemova, sokova, jabuka, meda kao i voćnih namaza, kaša i pirea inostranim partnerima predstavile su kompanije „ITN“, „Budimka“, „PIK Bečej“, „Medino“ i „Agrounija“, objavila je PKS.

Srpske kompanije imale su i poslovne razgovore sa oko 30 jordanskih kompanija iz sektora prehrambene, hemijske i industrije prerade metala, a program posete obuhvatio je i sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika Jordana kao i posetu maloprodajnim lancima i fabrici konditorskih proizvoda Al Zahra.

Novo polje - informacione tehnologije

Srpska privredna delegacija imala je i poslovne sastanke sa Udruženjem privrednika Jordana uz prisustvo kompanija iz sektora prehrane, ali i trgovine, finansija, građevinske industrije, usluga i iz sektora ženskog preduzetništva.

Član Upravnog odbora asocijacije Abdul Halim Abdin istakao je da Jordan sistemski radi na jačanju sektora proizvodnja fosfata i veštačkog đubriva, farmaceutske i tekstilne industrije i dodao da su to proizvodi i usluge koje Jordan može da ponudi Srbiji.

- Privredne asocijacije dve zemlje treba kontinuirano da rade na animiranju privrednika i privlačenju investicija - rekao je direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je pozdravio prisutne u ime predsednika PKS i dodao da je ova poseta značajna za dalje pozicioniranje srpske privrede na prostoru Bliskog istoka.

Istakao je kapacitete benefita prehrambenoj industriji saradnjom sa poljoprivrednim fakultetima i agritek sektorom u Srbiji, te neophodnost optimizacije transportnih troškova regionalnim konceptom, kao i sistemskog rada na prevazilaženju opterećenja konkurentnosti baziranih na carinskim dažbinama.

Kako je istaknuto na sastanku, Srbija i Jordan mogu da sarađuju i na razmeni znanja i iskustava posebno u oblasti informacionih tehnologija, a imajući u vidu komparativne prednosti Jordana, kao ''Silicijumske doline'''' Bliskog istoka i Srbije u kojoj ovaj sektor generiše 10 procenata BDP-a i predstavlja jedan od najznačajnijih izvoznih potencijala.

Takođe, prehrana, sajber bezbednost i medicinski turizam su sektori od interesa za saradnju.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Jordana u prošloj 2021. godini, iznosila je svega sedam miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 5,1 miliona dolara, a uvoz iz Jordana 1,9 mln.

Srbija je u Jordan naviše izvozila tegljače za poluprikolice i cigarete.

Potencijali u saradnji sa jordanskim tržištem identifikovani su u oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora, u sektoru tehnoloških novacija (HealthTech, IT, Software, Gaming), sajber bezbednosti i sektoru medicinskog turizma.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PKS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike