Kupuju ga na gram a ne na kilogram: Zvonko pravi jedan od najskupljih sireva na svetu, u njega se stavljaju tartufi i odličan je afrodizijak

18.10.2022

12:42

0

100 grama košta 100 evra

Kupuju ga na gram a ne na kilogram: Zvonko pravi jedan od najskupljih sireva na svetu, u njega se stavljaju tartufi i odličan je afrodizijak
1666082954_cacak-sir-sa-tartufima-fotorina1 - Copyright RINA

Mnogi građani Srbije dali su se u lov na tartufe, jer se pokazalo da naša zemlja i te kako ima čime da se pohvali kad su u pitanju ove najskuplje gljive na svetu. Zvonko Jovanović iz Smedereva otišao je korak dalje i odlučio da napravi sir tartufima koji se zbog svoje paprene cene kupuje na grame, a ne a kilograme.

- Mi smo odlučili da napravimo nešto što mnogima nije pošlo za rukom. Sir sa tartufima nije za svakodnevnu konzumaciju. Ima ekstremno jak ukus, a njegova cena je 100 evra za 100 grama. Pravi se isključivo od kravljeg mleka, dodaje se beli ili crni tartuf i to sve sazreva četiri godine. Pre toga ne treba da se konzumira. U takav stir stavljaju se i dodaci poput žalfije i oraha, rekao je za RINU Zvonko.

Ovakvi sirevi služe se uz flašu dobrog vina i posle glavnog jela kao poseban delikates. Pošto je izuzetno jakog ukusa, čak i najvatreniji ljubitelji sira sa tartufima mogu da pojedu male količine. Primera radi, 100 grama ovog specijaliteta za jedno veče mogu da pojedu četiri osobe jedno veče.

 

- Ono što je bitno jeste da unutar ovog sira se stavljaju dodaci pravog tartufa a ne neka ulja. Sastav je šest odsto belog, dok je u crnom deset posto tartufa. Ovaj sir je odličan afrodizijak, a zbog svojih svojstava preporučuje se osobama preko 50 godina, dodao je Zvonko uz osmeh.

Ovaj Smederevac svoj asortiman izlošio je na prvom sajmu mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji koji je proteklog vikedna održan u selu Gornja Gorevnica kod Čačka. Na manifestaciji Mlečni put mnogi su prvi put imali priliku da probaju upravo ovaj skupoceni sir, ali i mnoge druge specijalitete od mleka poput rolovanog kajmaka, magarećeg sira ali i lekovitog sira od aronije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike