Crveni orah i ove godine rodio u selu Belosavci kod Topole: Androvići imaju neobične plodove u dvorištu (FOTO)

05.10.2022

09:40

0

Ovakav rod povezan je sa vinogradskim područjem u kom se nalaze

Crveni orah i ove godine rodio u selu Belosavci kod Topole: Androvići imaju neobične plodove u dvorištu (FOTO)
1664894875_topola-crveni-orah-rodio-u-topoli-fotorina2 - Copyright RINA

Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere. 

Porodica Andrović iz Topole može se pohvaliti da u svom dvorištu ima posebno stablo ove voćke, jer umesto uobičajenih svake godine ih iznenade crveni orasi. Prvo su mislili da je to slučajnost, ali onda su shvatili da je u pitanju posebna sorta koja dobro rađa svake godine.

- Taj orah je otac dobio na poklon od prijatelja pre desetak godina, rađao je nekad više, nekad manje, al čini mi se ove godine ponajviše. Kada smo ga sadili, odvojili smo ga od ostalih jer se na prvi pogled ne razlikuje od klasičnog oraha koji uspeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, svaki je isti, međutim, ovaj naš uz ogradu, drugačiji je. Njegovi plodovi tek kada se krcaju vidi se razlika jer je unutra crveni orah. Središnji deo je čisto bele boje ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje, rekao je za RINU Andrija Andrović iz Belosavaca.

RINA
 

 

On  ističe da je crveni orah po ukusu isti kao i običan orah sa braon memranom.

- Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više,  kaže Andrija.

RINA
 

 

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vredno, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike