Za "crveno zlato" 600 dinara po kilogramu: U valjevskom kraju pod malinom oko 2.000 hektara

26.06.2022

21:15

0

Na 60. Danu maline, koji je tradicionalno organizovao Grad Valjevo, dodeljena su priznanja za kvalitet izloženih proizvoda

Za "crveno zlato" 600 dinara po kilogramu: U valjevskom kraju pod malinom oko 2.000 hektara
Copyright Pixabay

U Brankovini je održan 60. Dan maline, tradicionalna kulturno - privredna manifestacija, najstarija te vrste u Srbiji.

Na ovogodišnjoj promociji "crvenog zlata" učestvovalo je 26 izlagača iz valjevskog kraja, koji su mahom zadovoljni aktuelnom otkupnom cenom maline, koja trenutno iznosi 600 dinara po kilogramu, mada je konstatovano da ta cena varira iz dana u dan i da su moguće i značajne promene.

Ono što valjevski malinari ističu kao pogodnost u ovim danima, kada vremenske nepogode praćene gradom uništavaju zasade širom Srbije, je podatak da Grad Valjevo ima automatsku protivgradnu stanicu pa su poljoprivrednici ovog kraja za sada bili pošteđeni veće štete.

Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo ističe da je ove godine rod odličan i da vremenski uslovi doprinose ovom podatku.

S obzirom da je država Srbija, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, prepoznala ovo područje kao rizično od elementarnih nepogoda, polisom osiguranja predviđen je povraćaj od 70 odsto osigurane sume, tako da u slučaju da malinar za premiju osiguranja da 100.000 dinara dobija povraćaj od 70.000 dinara.

Inače, u valjevskom kraju pod malinom je oko 1.500 - 2.000 hektara, što je, uz Arilje i Ivanjicu, najveće područje u Srbiji.

Direktor Insituta za primenu nauke u poljoprivredi Rade Jovanović rekao je da Srbija ima realne mogućnosti da primenom znanja još više unapredi trenutni rod maline i da je izvodljivo doći i do 30 tona ploda po hektaru i produžiti period berbe i na pet meseci u godini.

Na 60. Danu maline, koji je tradicionalno organizovao Grad Valjevo, dodeljena su priznanja za kvalitet izloženih proizvoda, gde je treće mesto pripalo Sretenu Pajiću iz Gole glave, drugo Mladenu Mitroviću iz istog sela, dok su za najkvalitetnije maline proglašeni proizvodi Miroslava Savića iz Donjih Leskovica.

U kategoriji zasada za najuređeniji je proglašen malinjak Mladena Marića iz Sušice, najmoderniju primenjenu tehnologiju ima Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica, najbolji malinjak Podgorine Darko Tadić iz Dragodola, najveći robni proizvođač je Vučko Antonijević iz Bogatića, a malinjak izuzetnog kvaliteta je vlasništvo Radoja Marića iz Sušice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike