Da mu posao bude kao odmor: Kako je Čedo Đuran napravio rasadnik sa 1.000 vrsta biljaka

06.10.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Na svom imanju u Čeneju, Đuran već dve decenije proizvodi dekorativne sadnice

Da mu posao bude kao odmor: Kako je Čedo Đuran napravio rasadnik sa 1.000 vrsta biljaka
rasadnik gardenija (2) - Copyright YouTube/AgroTV Srbija

Čedo Đuran još pre dve decenije odlučio je da na svom imanju u Čeneju, nadomak Novog Sada, napravi rasadnik i uzgaja, mahom ukrasne, biljke za prodaju.

Rasadnik, kako kaže, površine oko 12 jutara prepun lepih biljaka, nazvao je „Gardenija“. U razgovoru sa ekipom Agro TV, Đuran je istakao da u rasadniku proizvodi dekorativne sadnice, i lišćara i četinara. U jednom delu nalazi se zatvoreni prostor.

- On je jako važan kada je sneg i kada ne može napolju da se sadi. Tako da smo napravili staklenike na oko 250, 300 kvadrata sa grejanjem. Tu se od januara do kraja marta u plastenicima obavlja kalemljenje – priča Đuran.

Veći deo posla obavlja sam, ali mu u kalemljenju pomaže i sin.

- Imamo svoj matičnjak, sve se kalemi, a akcenat je na biljkama koje se najčešće traže. To su kuglasti bagrem, kuglasti jasen, kuglasti javor, ali i za našu dušu pet, šest vrsta gingo i ariši – ističe Đuran za Agro TV.

Prema njegovim rečima, u rasadniku ima oko 120 do 140 kalemljenih vrsta, a ukupno blizu 1.000 vrsta.

- Ovo je i park, a ne samo rasadnik. Namena vrta je da bude lep, da u njemu uživamo ja i moja supruga. Moj životni koncept bio je da nam godišnji odmor traje 365 dana u godini. Hteo sam da napravim prostor u kome mogu da uživam. I onda, naravno, sledi onaj neminovni deo, kako to sve iskoristiti za finansije. Zato smo dodavali više biljaka, da bismo imali i kalemljenje i da bismo mogli da uzmemo seme – objašnjava Đuran.

Nije sve baš tako lako...

On kaže da je semensku proizvodnju davno počeo jer je tako najlakše da se dođe do biljaka.

- Uberete seme, onda malo pogledate na internetu šta treba i lako naučite... E, sve ostalo je malo teže – iskren je Čedo.

Kako navodi, seju sve što im dođe pod ruku.

- Jedan deo semena uvozimo, a jedan nabavljamo ovde. Poslednjih godina je, valjda zbog suše, nestašica semena. Što se tiče rasađivanja, ono uzima dosta vremena – napominje on.

Nije ni sve tako lako, kaže Đuran, jer u rasadniku ima dosta problema.

- To je, na primer kod četinara, poleganje rasada, zatim klijavost semena, onda kako tu biljku sačuvati od visokih temperatura, kako usmeriti rast i slično – ističe on.

Detaljnije informacije o rasadniku, ali i o tome kako se dobija biljka četinara iz semena možete pogledati u video prilogu:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike