Najisplativija voćka u Srbiji: Rod plavog zlata na obroncima planine Rudnik odličan, a ulaganja minimalna (FOTO)

12.08.2022

13:22

0

Otkupna cena borovnice ove sezone bila je 700 dinara:

Najisplativija voćka u Srbiji: Rod plavog zlata na obroncima planine Rudnik odličan, a ulaganja minimalna (FOTO)
16602990831555854058borovnica-fotorina - Copyright RINA

Uz malinu ​koja je postala srpski brend, borovnica prethodnih godina doživljava ekspanziju i mnogi je nazivaju i voćkom budućnosti. 

Površine pod zasadima ovog plavog zlata višestruko su uvećane, a pre četrdeset godina prve veće plantaže borovnica na teritoriji Srbije posađene su na proplancima planine Rudnik. Jedan od pionira jeste Momčilo Paunović koji je ovo voće posadio pre 16 godina i sada ima površinu od 22 ara.

- Borovnica nije zahtevna biljka, ono što je neophodan preduslov jeste odgovarajuće kiselo zemljište, sa ph vrednošću od 4,2 do 5,3. Ukoliko to nije u tim vrednostima sve je uzalud, ne može ništa da se dobije poboljšavanjem. Ove godine svoje zasade nisam ni đubrio, a rod je bio odličan. Fantastično rađa i u sistemu slobodnog uzgoja, daje prinose od čak 16 tona po hektaru, rekao je Momčilo za RINU.

RINA
 

 

U Srbiji se borovnica uzgaja na skoro 2.000 hektara, a brojni su oni koji odlučuju da zasade upravo ovo voće zbog mogućnosti dobre zarade. Otkupna cena borovnice godinama unazad je u odnosu na drugo voće, dosta viša.

- Prošle godine sam je prodovao za 600 dinara po kilogramu, a ove sezone njena cena je 700. Sve što se ubere, može i da se proda kad je u pitanju borovnica. Prethodnih godina sve je išlo za izvoz, a sada je u naše domaće tržište izuzetno isplativo. Moje borvnice neretko spakujem i šaljem poštom na kućnu adresu, kaže ovaj voćar sa Rudnika.

RINA
 

 

On dodaje da je najbolje borovnicu prodati kao konzumnu voćku, ali on se odlučio i da je prerađuje tako da su u njegovom domaćinstvu svetlo dana ugledali sokovi, džemovi ali i vino od borovnice. Sve to takođe, nađe svoj put do kupaca.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike