Ukus, miris i da je lepa naoko: Nema dobre borovnice bez dobre sadnice, a voćari najviše biraju materijal koji stiže iz Holandije (FOTO)

04.08.2022

17:41

0

Sve počinje iz saksije od dva litra

Ukus, miris i da je lepa naoko: Nema dobre borovnice bez dobre sadnice, a voćari najviše biraju materijal koji stiže iz Holandije (FOTO)
боровница copy - Copyright Rina/Pixabay

Maline jesu srpski brend, ali već nekoliko godina biljkom budućnosti naziva se borovnica. Sve je više zasada u Srbiji pod ovim crnim zlatom, a dobra otkupna cena i povoljni geografski uslovi usled kojih domaća borovnica dolazi na rod onda kad je nema u Evropi samo su neki od odlučujućih faktora zbog kojih je voćari sade. 

Ulaganja u proizvodnju su velika, ali se nakon nekoliko godina višestruko vrate. Ono što je najvažnije za dobar rod svakako je kvalitetan sadni materijal.

RINA
 

 

- Kvalitetan uzgoj sadnica odraziće se kako na ukus tako i na izgled samog roda, što je možda i od presudnog značaja kada dođe do kupovine. Voće mora lepo izgledati u prodavnici kako bi zainteresovalo kupce, jer ako im se svidi na izgled, kupiće ga, dakle početak je vizuelan. Nakon toga mora biti lepo i za jelo, mora biti čvrsto, sa dovoljno šećera i slatko-kiselim balansom. Takođe mora biti i sveže, a i veličina je bitna, ali to ne treba uvek da bude džambo voće - rekao je za RINU Andrea Pergher, proizvođač sadnog materijala iz Holandije.

RINA
 

 

Kako kaže, on sa sadnjom počinje sredinom aprila, i to sve kreće iz saksija od dva litra, jer je to prava veličina za američku visokožbunastu borovnicu. To su dvogodišnje sadnice koje godinu dana provode u većim saksijama, a godinu ranije u manjim. Moderne tehnologije proizvodnje utiču na to da tokom cele godine imamo sveže voće u ponudi, što znači bolji plasman na tržištu, ali i radna snaga koja će u kontinuitetu biti angažovana.

RINA
 

 

- Kada se pojavite u nekom marketu i nudite svoju robu kao proizvođač bobičastog voća koji ima jagodu krajem aprila i tokom celog maja, borovnicu u junu, julu i avgustu, malinu u septembru i oktobru, vi ste svakako daleko ozbiljniji igrač za taj market jer imate kontinuitet u proizvodnji. Važno je da tokom čitave godine imamo sveže voće jer je to ono što kupci traže pre svega na primorju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali i drugim turističkim centrima u našoj zemlji, a naravno kada se bavite proizvodnjom voća uvek morate na najbolji način odgovoriti na zahteve kupaca - rekao je Mile Radisavljević, distributer holandskih sadnica za područje Srbije i regiona.

RINA
 

 

Upravo zbog svog zdravog porekla, ali i slatkoće koju ima, borovnica je postala jedna od delikatesnih voćnih vrsta kod nas, a širom Srbije sve je više parcela na kojima je zasađeno "crno blago".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike