I najpoznatija ruska votka napušta Rusiju: Britanci povlače smirnof

29.06.2022

07:33

0

Britanski proizvođač alkoholnih pića „Diageo“, vlasnik brenda votke „smirnof“, napušta Rusiju usled pritiska zapadnih sankcija

I najpoznatija ruska votka napušta Rusiju: Britanci povlače smirnof
Votka - Copyright Pixabay/Hans Braxmeier

- Doneli smo tešku odluku o postepenom ukidanju komercijalnih aktivnosti u Rusiji –  rekao je predstavnik kompanije novinarima u utorak.

Izlazak iz ruskog poslovanja trajaće šest meseci, a svi radnici kompanije u Rusiji biće obeštećeni, naveo je on.

„Diageo“ je jedan od najvećih svetskih proizvođača alkoholnih pića, koji poseduje popularne brendove kao što su „smirnof“, „džoni voker“, „ginis“, „bejlis“... Prema podacima sa veb sajta kompanije, „Diageo“ snabdeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.

Kompanija je prestala da izvozi proizvode kupcima u Rusiji u martu, ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Tada je kao razlog obustave izvoza navedeno „stanje globalnih lanaca snabdevanja“, koje je kriza u Ukrajini dodatno pogoršala. Od marta, kompanija je navodno prodala sve svoje ruske akcije.

„Diageo“ je krenuo s izvozom na rusko tržište 2006. godine, a 2020. je počeo da flašira viski „bels“ i „vajt hors“ u destileriji u Sankt Peterburgu.

Brend „smirnof“ rođen je 1864. godine, kada je Pjotr Arsenijevič Smirnov pokrenuo u Moskvi destileriju votke. Posle bekstva iz Rusije, nakon revolucije 1917. godine, porodica Smirnov je pokušavala da uspostavi ovaj brend u nekoliko zemalja pre nego što se nastanila u SAD i na kraju pravo na ime 1939. godine.

Od tada je kompanija menjala mnogo vlasnika, između ostalih tu je bio i „R. J. Reynolds Tobacco Company“, vlasnik brenda „kamel“ i „laki strajk“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike