Biznis ili nužda: U Evropi počeli da jedu cvrčke i crve, da li je to prilika za posao?

22.06.2022

05:27

1

U Evropskoj Uniji pojavili su se prehrambeni proizvodi za ljude koji su rađeni sa proteinima od cvrčaka i određenih vrsta crva. Kakve su perspektive takve ishrane u Srbiji i da li je to moguće kao biznis?

Biznis ili nužda: U Evropi počeli da jedu cvrčke i crve, da li je to prilika za posao?
prasetina bube copy - Copyright Pixabay

Za samo nekoliko meseci nakon što je u februaru ove godine Evropska komisija odobrila upotrebu kućnih cvrčaka za jelo, kao treće odobrene vrste insekata za ljudsku ishranu, u EU su se već pojavili proizvodi s ovom "novom hranom" (novel food).

Ovih dana je degustacija nekih proizvoda, energetskih čokoladica i preliva za hranu, prenošena uživo na podkastu Euraktiva, zvaničnog portala za promociju Evropske unije. Da li će ovakva hrana brzo proširiti Evropom i kako će biti primljena u Srbiji 24sedam je razgovarao sa dr Vladimirom Žikićem, predsednikom Entomološkog društva Srbije i profesorom Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

- Jesti crve i druge insekte je svakodnevica u nekim delovima Azije ali u Evropi je to danas kuriozitet i nešto što će probati radoznali ljudi. Ali to jeste budućnost jer povećanjem broja stanovnika na Zemlji, neminovnost je da se moraju pronaći novi načini pribavljanja proteina za ljudsku ishranu. Ako će nas biti 20 ili 30 milijardi stanovnika na planeti neće biti više krava i prasića, nego crva, algi... nešto jednoćelijsko što se deli na dva. Nije rešenje da napravimo tri puta veće krave ili svinje nego da idemo suprotno, na manje, na mikroorganizme koji se brzo reprodukuju - kaže profesor Žikić.

U februaru 2022. godine Evropska komisija je odobrila se se na prehrambenom tržištu EU može naći domaći cvrčak (Acheta ddomesticus) kao hrana za ljude. Ovaj insekt je pridodat sektoru "novel hrane" (novel food), u kome su od insekata trenutno još larva crva brašnara (Tenebrio molitor) i domaći skakavac (Locusta migratoria). Insekti se mogu plasirati kao smrznuti, sušeni i mleveni, kao grickalice ili sastojci druge hrane.

Pixabay
 

Gajenje insekata i kao hrana i kao biznis, odavnina je poznato čoveku i u svetu se tradicionalno konzumira više od 2.000 vrsta.

Hrana za astronaute

- Već su odavno rađeni eksperimenti sa hranom za astronaute, gde su korišćene jednoćelijske alge koje bi bile i hrana a i proizvodile kiseonik. U takvim uslovima ne možete koristiti klasičnu hrnau - kaže Vladimir Žikić.

- Naša država bi trebalo to da prepozna, omogući promociju i da podršku, jer to nije samo modni trend. Naravno da nećemo u Srbiji sa prasića preći na cvrčke, bar ne odmah. I u Evropi, gde je kulturna tradicija drugačija nego u Aziji i insekti se ne jedu, mislim da će put ići tako da ćemo crve i cvrčke gajiti kao hranu za stoku, i tako ih unositi u organizam za prvo vreme. Insekti se liofiliziraju, odnosno suše, melju i i tako postaju brašno za stoku, živinu i gajenu ribu. Kasnije će i ovde morati da se promeni obrazac ponašanja. Za ljudsku ishranu će prvo biti šire prihvaćena hrana tipa musli, prelivi za hranu i salate..., gde se neće videti delovi insekata, glave ili noge skakavaca, ali će oni biti sastav hrane. Mislim da će biti vrlo malo znatiželjnih ljudi da sada probaju hranu gde se crvi vide - objašnjava Žikić.

Ove tri vrste insekata koje je dozvolila EZ mogle bi da budu ako ne prilika za osvajanje domaćeg prehrambenog tržišta a ono posao za izvoz.

Proizvoditi insekte nije problem i to može biti odličan biznis. Na primer "muve crnih vojnika" su polifagna stvorenja što znači da one jedu sve što je prirodni otpad, biljnog porekla. Recimo, dogovorite se sa trošarincem na zelenoj pijaci da vam preda sve što ostane od voća i povrća posle pijačnog dana. Jedino morate da obezbedite sobnu temperaturu zimi, da bi mali turnuse na svakih desetak dana. To su izveštili u Tajlandu, koji je najveći svetski proizvođač insekata za hranu a u Evropi možete da dobijete obuku recimo na farmama u Švajcarskoj - napominje naš sagovornik.

Pixabay
 

Samo tržište "muva crnih vojnika" u svetu se procenjuje da će do 2030 narasti na 3,4 milijarde dolar. Ova vrsta može da proizvede 100 puta već količinu proteina godišnje nego što dobijemo od pilića ili soje, na istoj površini gajenja.

U regionu već ima zainteresovanih firmi za proizvodnju insekata kao hrane za ljude, jer su onu za životinje i ribe već osvojili. Čak su se kod komšija iz EU 2020. godine u jednom lancu pojavili proizvodi sa proteinima od crva ali su brže bolje povučeni zbog odijuma javnosti ali i tadašnjih zakonskih prepreka da se to prodaje kao ljudska hrana.

"Proizvodnja" u hobi varijanti, za kučne ljubimce, postoji i kod nas a sada bi to trebalo razviti u pravi biznis.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike