Čist ukus zdravlja iz domaćeg voćnjaka: Zanatski kvalitet bez kompromisa (FOTO/VIDEO)

20.06.2022

18:33

0

Autor: G.M.Š.

U „Demetri“ iz Knjaževca ne jure profit i ne maštaju da postanu prehrambena industrija jer su posvećeni tome da sve što proizvedu bude odličnog kvaliteta

Čist ukus zdravlja iz domaćeg voćnjaka: Zanatski kvalitet bez kompromisa (FOTO/VIDEO)
Copyright Pixabay

Bez konzervansa, bez aditva, bez dodate arome i boje... samo ono što priroda da i čovek doradi. Zanatska radnja Demetra iz Knjaževca pre nekoliko godina odlučila je da sopstveno voće preradi u slatko i džemove i tako tržištu ponudi kvalitetan proizvod a sebi poveća profit.

Odmah pri donošenju te odluke „prelomili“ su i da svoj proizvod prave na tradicionalan način, kao što su se slatka i džemovi radili u Srbiji i knjaževačkom kraju stotinama godina unazad. Naravno, princip je ostao isti ali je tehnološki proces pretrpeo osavremenjivanje.

I obe odluke pokazale su se već ispočetka kao pun pogodak, jer sve što je proizvedeno brzo je prodato. Sa dva pekmeza, šest vrsta džemova i slatkim sada su već prepoznatljivi na tržištu, kako lokalnom tako i u najvažnijim turističkim mestima Srbije, kaže reportaža AgroTV.

- Mi radimo džemove i pekmeze isključivo na tradicionalan način. Izuzetak je, recimo, pekmez od šljive koji radimo u dve kategorije, sa dodatim šećerom i bez njega. Mi u proizvodnji nemamo ni gram dodate „hemije“, konzervans ni u tragovima, ništa od aditiva, veštačkih aroma, boja, … Kod nekih džemova šećer mora biti prisutan ali recimo niti jedan naš sok nema ni zrno – kaže Milovan Đurić, vlasnik ZR „Demetra“.

Blago sa sopstvenog imanja

Sirovinska baza im je šest hektara sopstvenih zasada a dodatne potrebne količine otkupljuju od kooperanata. Prerada voća se radi u namenski izgrađenom objektu, koji ima dovoljne kapacitete da se prilagode potrebama tržišta.

- Da nismo imali svoje voće ne bi ni krenuli u preradu, ovako smo morali da mu negde „nađemo namenu“. Imamo kruške, jabuke, šljive, višnje, breskve, kajsije… s tim što kajsije moramo uvek da dokupimo zbog klimatskih promena i mraza koji ubije našu kajsiju u cvetu. Jagodu, malinu, kupinu kupujemo od proizvođača iz našeg kraja a onoga čega nema, kao borovnice i aronije, iz potkopaoničkog kraja ili negde dalje – objašnjava Đurić.

Đurić napominje da su kupci zadovoljni, da im se tržište širi ali da su tu oprezni.

- Širimo proizvodnju samo do onih naših mogućnosti koje imamo u pogonu. Nemamo nameru da uvodimo industrijske linije i povodimo se mogućnošću maksimalnog plasmana nauštrb kvaliteta. Mi ovde radimo samo ekstra džemove, sa minimum 60 odsto suve materije – ističe sagovornik AgroTV.

Za aktuelnu proizvodnju obezbedili su savremenu i kvalitetnu opremu, što svakako nije bila mala investicija. Samo duplikator za ukuvavanje džema, zapremine 150 litara, koštao je 5.000 evra a oni se sada spremaju da kupe još jedan.

A u „Demetri“ kvalitet garantuju i primenjenim standardom ISO 9001 i za Evropu podrazumevajući HACCP.

- Angažovali smo specijalizovanu agenciju iz Niša, ispunili uslove i dobili potvrdu standarda. Proizvodi se redovno kontrolišu u ovlašćenoj laboratoriji, rezultati su besprekorni, a baza stalno mora da se ažurira. To košta, jer imamo dosta proizvoda, ali mora da se uradi radi bezbednosti potrošača - kaže Ivana Videnović iz „Demetre“.

Prodaja ide, osim preko mreže prodavnica i hotela po turističkim centrima i direktno u maloprodaji u Knjaževcu i Vršcu, kao i onlajn, preko društvenih mreža.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike