Pametno, a jeftino: Štala od sena za srećne simentalke (FOTO/VIDEO)

05.06.2022

05:33

0

Deset krava je sasvim dovoljno za solidan život ako se radi vredno i pametno, a i štala može da se „zida“ senom, pokazuju Stevanovići iz Vitkovca kod Aleksinca

Pametno, a jeftino: Štala od sena za srećne simentalke (FOTO/VIDEO)
Sequence 22.00_06_46_08.Still024 - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Porodična farma Stevanovića u mestu Vitkovac, kod Aleksinca, već decenijama se uspešno bavi mlečnim govedarstvom, ali ima i manji broj tovnih junadi.

Opredelili su se za simentalsku rasu, kao najbolje prilagođenu lokalnim uslovima, ali i predodređenu da daje dobar odnos uloženo-dobijeno i kod mleka i kod tova.
Izbor rase nije neuobičajen u Srbiji, ali Stevanovići se po nečemu ipak razlikuju od velikog broja vlasnika sličnih malih govedarskih farmi.

Stevanovići su za krave napravili moderan objekat, koji je poluotvorenog tipa, i tu se slušala struka. Pojedini „zidovi“ od bala sena mogu da se uklone na proleće i da tako ostane do novembra.
- Bale upijaju amonijak, što ne bi moglo da se desi da je tu cirada ili klasičan zid, a može da se skloni za dvadesetak minuta. Ima mnogo manje posla, higijenski uslovi su bolji, a to se odražava i na zdravlje i mlečnost krava – objašnjava gazda Zoran Stevanović.

Prirodna ventilacija ne samo da je bolja nego je i jeftinija, jer ne mora da se troši struja za pokretanje ventilatora koji su uobičajeni na zatvorenim objektima. Komforu krava i ekonomskoj isplativosti objekta doprinosi i krov, koji takođe nije klasičan već od recikliranih materijala.

Za dobar život dovoljno 10 krava

- Nasledili smo tradiciju, ali od sve poljoprivrede, povrtarstva… mi smo u mlečnom govedarstvu videli osnov za život i egzistenciju. Simentalke nisu toliko nežne, a koriste svu hranu koju im date. Ne koristimo fabričke koncentrate već samo našu silažu, kukuruz, lucerku i seno – objašnjava vlasnik farme.

Stevanovići sa svojih 10 krava uspevaju da farmu vode bez pomoći radne snage sa strane, jer porodica je brojna. Zorana i supruga su zaduženi za krave, sin „u popodnevnoj smeni“ kada dođe s posla za mašine, a kćerka i zet su dobrodošla i neophodna pomoć leti, kada je udarna sezona poljskih radova.

- Malo se više razmišlja i sve može da se organizuje. Ne plaćamo radnu snagu, a ne bismo ni mogli da je ovde nađemo. Sa 10 krava može da se zaradi solidna plata i da se dobro živi – napominje gazda Zoran.

Ono što mora da dođe sa strane je, svakako, stručna pomoć, i Stevanovići tu ističu pomoć veterinara doktora Zorana Pešića.

- A ta pomoć dođe i kada zovete u 10 uveče ili u ponoć. Ili kada je vreme osemenjavanja, nema tu kašnjenja, jer ako doktor ne dođe, mora da se čeka 20 ili 25 dana - kaže najstariji Stevanović.

Stručna pomoć je neophodna i pri selekciji krava, koju su Stevanovići uspešno obavili, i sada na farmi imaju dobar genetski materijal, a povećali su i količine dobijenog mleka po grlu.

- Ova farma važi za jednu od najfunkcionalnijih farmi u našem kraju. Prosek je 20 litara mleka po kravi dnevno, što je veoma zadovoljavajuća litraža. To još može da se podigne selekcijom na 25 ili 30 litara i nadamo se da ćemo to postići do kraja 2024. godine. Sami prave hranu i prošle godine su imali 50 tona silaže, što je svojevrstan rekord za jednu porodicu - kaže veterinar Pešić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike