Nešovići ne odustaju: Prave mleko i kada ne profitiraju

01.06.2021

11:49 >> 12:34

0

I pored ekstra kvaliteta proizviđači mleka iz okoline Čačka ne mogu da uvek računaju na dobru zaradu

Nešovići ne odustaju: Prave mleko i kada ne profitiraju
Copyright Foto: Rina

Mlečno govedarstvo je danas u Srbiji kažu najugroženija grana stočarstva, potvrđuju Nešovići iz čačanskog sela Ježevica, koji se od sedamdesetih godina prošlog veka tovili junad a 2005. godine opredelili za ovu granu.

Iako postižu visoke prinose mleka ekstra kvaliteta, sve teže opstaju u ovoj proizvodnji od koje, jedini u selu još uvek nisu odustali. U njihovim stajama danas je 28 muznih grla koja daju najkvalitetnije mleko ekstra klase, javlja agencija Rina.

– Na dnevnom nivou to su količine od 250 do 300 litara mleka extra klase, a iako je cena 35 dinara, situacija je takva da se sve teže opstaje. Poskupeo je koncentrat, nafta , repromaterijal, a cena mleka nije se menjala u poslednjih deset godina. Ono što se zaradi na mleku, potroši se na hranu , tako da jedino što poljoprivredniku ostane jeste subvencija – kaže Dragana Nešović.

Foto: Rina

Draganin radni dan u proseku traje 12 sati, a pored redovne muže i obaveza koje ima u proizvodnji mleka, desna je ruka suprugu Milošu na imanju i obavezama oko košenja, baliranja i skladištenja hrane za stoku.
– Radni dan počinje u šest ujutru i radimo svih devet članova porodice i opet teško se stigne i još teže opstaje – dodaje Dragana.
Problem poljoprivrednika u ovom delu Srbije jesu male i raštrkane parcele do kojih se teško dolazi, a Nešovići obrađuju 20 hektara , čak u tri sela.

Foto: Rina

Školuje se i na njivi

Najmlađi u domaćinstvu Nešovića je Đorđe (12) koji pored obaveza u školi svakodnevno ispoštuje i one koje ima kod kuće.

Pročitajte još:

– Sve se može kada se hoće. Stoka mora da jede,a moramo i mi u kući. Svaštarenje je za sada suština opstanka, malo tov junadi, malo proizvodnja mleka, gajimo svinje za svoje potrebe i onda nekako zatvorimo krug.

Foto: Rina

Što se mene tiče, ja ne odustajem, ostajem na svome imanju i planiram da se ozbiljno bavim poljoprivredom. Krave se neće rasprodati, siguran sam da dolaze bolja vremena za one koji žive na selu jer zaradu moraju imati u svojoj proizvodnji,a ne da im jedina računica budu subvencije – optimističan je mladi poljoprivrednik Đorđe Nešović.

Foto: Rina

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike