„Proradila“ pruga, ali ukrajinsko žito u svet i dalje stiže polovično

24.05.2022

11:34

0

U Litvaniju železnicom stigle prve količine žita iz Ukrajine kojoj su odsečeni uobičajeni morski putevi

„Proradila“ pruga, ali ukrajinsko žito u svet i dalje stiže polovično
Copyright Pixabay

U Litvaniju su stigle prve količine žita iz Ukrajine, dostavljene železnicom za dalji transport preko luke Klaipeda, saopštila je litvanska državna železnička kompanija LTG.

Izvoz gotovo 25 miliona tona ukrajinskog žita bio je blokiran u lukama na Crnom moru, koje su zatvorene zbog vojnih sukoba sa Rusijom, što je dovelo do dodatnog skoka cena hrane na svetskim tržištima, navodi Rojters.

Ukrajina, koja je najveći proizvođač žitarica u svetu, prinuđena je zbog toga da žito isporučuje preko svoje zapadne granice, oslanjajući se na ograničene železničke kapacitete i na transport preko malih luka na Dunavu.

- Očekujemo da će dnevne isporuke vozovima iz Ukrajine biti povećane, na do 1.500 tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda po jednoj voznoj kompoziciji, za dalji izvoz preko luke Klaipeda - izjavio je portparol LTG-a Mantas Dubauskas.

On nije izneo vremenski okvir u kojem se očekuje povećanje isporuka.

Vozovi iz Ukrajine stižu do Litvanije preko Poljske. Problem sa železničkim transportom nije samo uobičajeni nedostatak vagona za teret koji dosad nije išao tim pravcem, već i to što se kompozicije ne mogu samo prevesti preko granice, pošto Ukrajina ima staru sovjetsku široku prugu koja nije ista kao ona u većem delu Evrope. Zbog toga se sav teret mora ili pretovariti uz druge vagone (kojih ima malo slobodnih) ili se na vagonima mora promeniti podvoz, što je zahtevna tehnička operacija koja podrazumeva opremljene stanice na graničnim prelazima.

Zbog svih problema ukrajinski izvoz žitarica u prvih 10 dana maja i dalje je na polovičnom nivou - na oko 300.000 tona sa 667.000 tona u istom periodu prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike