Kad se puca, trpi BDP: Ukrajina pada 45 odsto, Rusija za 11,2 odsto

11.04.2022

07:46

0

Autor: 24sedam

Oružane borbe u Ukrajini i sankcije protiv Rusije pogađaju ekonomije širom planete, a očekuje se da će rastuća i tržišta zemalja u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji poneti najveći teret, upozoravaju iz Svetske banke

Kad se puca, trpi BDP: Ukrajina pada 45 odsto, Rusija za 11,2 odsto
Copyright Pixabay/9743366

Zbog vojnih sukoba Kijeva i Moskve posebno će biti pogođena Ukrajina ali će veliki udar zbor rata i sankcija pretrpeti u za zemlja i Rusija, navodi se u danas objavljenom ažuriranom Ekonomskom izveštaju Svetske banke za region.

Očekuje se da će privredni pad Ukrajine biti procenjenih 45,1 odsto, iako će razmere pada zavisiti od trajanja i intenziteta rata. Pogođena sankcijama bez presedana, privreda Rusije već je zapala u duboku recesiju a proizvodnja će prema projekcijama opasti 11,2 odsto u 2022.

- Razmere humanitarne krize izazvane ratom su zapanjujuće. Ruska invazija zadaje masivan udarac  ukrajinskoj privredi i nanosi ogromnu štetu infrastrukturi,“ izjavila je Ana Bjerde, potpredsednica Svetske banke za region Evrope i centralne Azije.

Globalno usporavanje

Rat pojačava rastuću zabrinutost u pogledu oštrog globalnog ekonomskog usporavanja, rastuće inflacije i duga, kao i skoka siromaštva. Ekonomski uticaj se prostire kroz različite kanale, uključujući robna i finansijska tržišta, trgovinske i migracione veze i negativan uticaj na poverenje.

Privredna aktivnost regiona zemalja u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji (EMEA) opašće za 4,1 odsto ove godine, u odnosu na predratnu projekciju rasta od tri odsto, kako ekonomski šokovi rata pojačavaju i dalje prisutne uticaje pandemije.

Region je bio na pragu ekonomskog usporavanja ove godine zbog i dalje prisutnih efekata pandemije. Pored Rusije i Ukrajine, očekuje se da ove godine i Belorusija, Kirgiska Republika, Moldavija i Tadžikistan uđu u recesiju, dok su projekcije rasta smanjene za sve ekonomije zbog prelivanja efekata rata, slabijeg rasta u evro zoni od očekivanog i berzanskih, trgovinskih i finansijskih šokova.

Region uvozi oko 40 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine, a zemlje centralne Azije i južnog Kavkaza uvoze oko 75 odsto i više. Rusija je takođe glavna izvozna destinacija za mnoge zemlje, dok doznake iz Rusije čine blizu 30 odsto BDP-a u nekim zemljama centralne Azije (Kirgizija, Tadžikistan).

- Rat u Ukrajini i pandemija još jednom su pokazali da krize mogu da izazovu rasprostranjene ekonomske štete i vrate godinama unazad dohodak po stanovniku i ostvarena razvojna dostignuća,“ kaže Asli Demirgič-Kunt, glavna ekonomistkinja Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike