Poskupeće i voće: Duga zima i rat koji traje podižu cene hrane

03.05.2022

13:48

0

Produžena zima i jutarnji mrazevi koji će smanjiti rod ranog voća u Srbiji, kao i kriza izazvana ratom u Ukrajini doprineće rastu cena voća ove godine, kažu iz PKS

Poskupeće i voće: Duga zima i rat koji traje podižu cene hrane
Copyright Pixabay

Nepovoljni vremenski uslovi u kojima su najugroženije osetljivije biljke poput kajsije, breskve i rane sorte šljiva, kao i posledice geopolitičkih prilika u Ukrajini, uticaće na cenu voća u Evropi ali i Srbiji, kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

Bogunović je rekao da vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti i pojavi štetočina, što će usloviti nešto intenzivnije tretiranje voća i povrća, a time povećati proizvođačku cenu.

On je ukazao da je hladnije vreme uslovilo odlaganje setve i u ratarstvu, s obzirom na to da temperatura zemljišta mora da bude preko 10 stepeni da bi se seme primilo.

Podsetio je da već drugu godinu pojedini region, poput Čačka, trpe posledice zbog kasnih mrazeva i da je prošle godine rod kajsije u tom kraju zbog toga bio je prepolovljen.

Rekao je i da je još rano za procenu štete od mraza i snega u zlatiborskom okrugu, dodajući da je tamo više štete ove godine naneo rani mraz nego sneg.

Objasnio je da bi štetu umanjila puna primena agro tehnike koja podrazumeva protivgradne mrže i antifrost sisteme ukoliko su u pitanju krajevi u kojima je mraz uobičajena pojava.

Takođe, poručio je da bi za poljoprivrednike bilo korisno da se pre uzgoja određenih biljnih vrsta utvrde mikro klimatski uslovi i proveri zemljište.

Biće za nas, ali za izvoz...

Bogunović smatra da ne bi trebalo da bude nestašice ni jedne sorte voća karakteristične za naše podneblje, jer Srbija posluje sa tržišnim viškovima, ali je dodao da je pitanje koliko će voća biti za izvoz.

Što se tiče žitarica, padavine prethodnih dana su, kaže, dobrodošle i omekšale su zemlju, te će to povoljno uticati na žetvu i rod pšenice koje se očekuju za malo više od dva meseca.

- Vremenski uslovi uticaće povoljno na pšenicu i padavine ovoj biljnoj vrsti prijaju, dok je kukuruz je rano reći. Za sada nema razloga za brigu - poručio je Bogunović.

Podsetio je da je ove godine pšenica zasejana na oko 30.000 hektara više nego prethodne godine, te da se očekuje da će ove godine biti proizvedeno oko tri miliona tone pšenice, što je, ocenio je, s obzirom da su godišnje potrebe Srbije za pšenicom oko 1,6 miliona tona, više nego dovoljno i građani nemaju razloga za brigu.

Govoreći o uvozu i izvozu u Rusiju i Ukrajinu, a u kontekstu krize, Bogunović je rekao da se oni, iako pod otežanim okolnostima i drugačijim uslovima transporta, ipak odvijaju.

Problem je, kaže, transport koji je skuplji i duže traje, što ne prija određenim biljnim vrstama koje stajanjem trule.

Upozorio je i da će naredna godina biti daleko kritičnija za tržište Ukrajine, jer je zbog rata zasejano manje obradivih ratarskih površina nego prošle godine.

Na pitanje da li će se kriza i vremenski uslovi odraziti na cene voća i povrća u Srbiji, Bogunović je kazao da je izvesno da će do toga doći, jer će zbog kasne zime rod pojedinih voćnih sorti biti smanjen, a istovremeno rastu cene imputa, što će uticati i na krajnje cene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike