Na ovoj planini je ar nekada koštao 500 evra, a sada je cena basnoslovna!

03.05.2022

05:35

0

Placeve najviše kupuju oni koji već imaju nekretnine na Zlatiboru i Kopaoniku

Na ovoj planini je ar nekada koštao 500 evra, a sada je cena basnoslovna!
16511344541589189093GOLIJA10RINA - Copyright RINA

Na ovoj planini ar zemlje nekada je koštao samo 500 evra, a danas cena doseže čak i 5.000 evra!

Golija postaje sve popularnija turistička destinacija u našoj zemlji. Potražnja za placevima usled pandemije korona virusa višestruko je skočila, kao i na ostalim planinama, u banjama, ali i generalno na selu i u ruralnim područjima. Ono što se promenilo je cena koja je sada mnogo veća.

Kupci najčešće Beograđani

Nekada se ar placa na Goliji prodavao za nekoliko stotina maraka, a sada u zavisnosti od lokacije košta i više od nekoliko hiljada evra.

- Cene placeva su svakako porasle u poslednjih nekoliko godina zbog velike potražnje, a u ovom trenutku veliki broj placeva je rasprodat. Na Goliji postoji dosta restriktivnih zona, a glavni smeštajni kapaciteti nalaziće se na području kojim upravljaju Srbijašume. Međutim, ono što je problem u ovom trenutku jeste slaba ponuda na planini Goliji, ali svakako se čeka početak izgradnje prvih ski staza koje se već dugo najavljuju, ali se još uvek ništa ne dešava - rekao je za RINU Milanko Bošković vlasnik agencija za prodaju nekretnina.

On ističe da je cena nekretnina u samoj Ivanjici skočila za oko 30 odsto, dok je na Goliji to i znatno više.

- Prema našim analizama, svi koji imaju smeštajne komplekse na Kopaoniku i Zlatiboru, kupuju parcele i na našoj Goliji. U razgovoru sa njima shvatio sam da im je dosta tih prebukiranih planina i samim tim žele nešto divlje, a kupci placeva na Goliji najčešće su iz Beograda i Vojvodine. Ono što se svakako nameće kao prioritet jeste da i pored velike ekspanzije sačuvamo Goliju i izbegnemo da postane kao drugi turistički centri - kaže Bošković.

U narednih pet godina, investirati u ovu divlju planinu svakako bi mogao biti pun pogodak jer će uskoro biti završen pristupni put u samo srce Golije.

Očekuju izgradnju ski staza

- Kada počnu sa radom ski staze, cene pašnjaka i livada ovde će dodatno skočiti. Golija je sublimacija planina u okruženju kao što su Stara planina, Kopaonik i Zlatibora zajedno, i to sve na jednom mestu. Ona ima kapacitet od 27.000 skijaša na jedan sat što nema ni jedna planina u okruženju i retko koja u Evropi - zaključuje Bošković.

Golija je najviša planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1.833 metara nadmorske visine. Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom.

Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova "s“, ispresecana je slivovima reka Studenica i Moravica, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001. godine jedan njen deo UNESKO je proglasio Rezervatom biosfere.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike