Nismo najgori: U EU sistemska zloupotreba poljoprivrednih subvencija

26.05.2021

10:46

0

Zloupotreba subvencija nisu srpska posla, pokazuje izveštaj iz Evropske unije

Nismo najgori: U EU sistemska zloupotreba poljoprivrednih subvencija
Copyright Kurt Bouda/Pixabay

U Srbiji smo nedavno bili suočeni sa otkrivanjem zloupotreba poljoprivrednih subvencija a i ratari se kontantno žale na sprovođenje aukcija za zakup državne zemlje. Međutim, to nije srpska specifičnost, pokazuju i slične zloupotrebe širom centralne i istočne Evrope (CEE). Uprkos brojnim pokušajima Evropske komisije da to spreči, tamo je zloupotreba dobila sistemski karakter, pokazao je jedan izveštaj, piše Euroactiv.

Izveštaj rađen za grupu Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu obuhvatio je pet članica EU iz centralne i istočne Evrope – Bugarsku, Češku, Mađarsku, Slovačku i Rumuniju, i pokazao je da je pitanje trošenja poljopivrednih fondova EU u svim tim zemaljama “veoma problematično”.

Poslednjih godina nekoliko izveštaja je upozorilo na zloupotrebu poljoprivrednih subvencija EU u zemljama centralne i istočne Evrope ukazujući na sukob interesa, nepotizam, korupciju i prevare.

U novom izveštaju se ističe da zloupotreba poljoprivrednih fondova ne samo da koči napore EU da ispuni brojne važne ciljeve, poput onih u zaštiti biodiverziteta i borbi protiv klimatskih promena, već i potkopava poverenje u EU i njenu borbu za vladavinu prava.

Komisija u prvom trenutku nije želela da komentariše izveštaj, kao ni ministarstva za poljoprivredu iz tih pet zemalja, osim češkog.

– Smatramo da je sistem subvencija u Češkoj Republici trasparentan. Nećemo davati više komentara – rekao je predstavnik češkog ministarstva poljoprivrede.

Pitanjem zloupotrebe novca EU baviće se i Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO).

Ko je “pravi poljoprivrednik”?

Evropski parlament je pak predložio da se definišu aktivni ili “pravi” poljoprivrednici koji mogu da dobiju sredstva ali razgovori o tome još traju.

– Potrošili smo godine razgovarajući o definiciji ‘pravog’ poljoprivrednika a još uvek se mnogi „poljoprivrednici iz fotelje“ provlače kroz rupe u sistemu – rekao je u nedavnom intervjuu za EurActiv irski evroposlanik Kris Makmanus.

Izveštaj je ukazao na “sistemsku prednost” velikih farmi čiji menadžeri generalno imaju “bliske veze sa vladajućim partijama” u svojim zemljama.

Pročitajte još:

– Ovaj izveštaj je jasno pokazao da postoji snažna veza između političara i najvećih korisnika subvencija u pet analiziranih zemalja – navodi se i dodaje da se čini da je bez bliskih veza sa političarima u nekim slučajevima pristup zemljištu “gotovo nemoguć”.

Takođe se u izveštaju ukazuje da su poljoprivredni fondovi EU postali “atraktivna poslovna prilika za prevarante različitih vrsta koje poljoprivreda malo interesuje”.

U izveštaju se zaključuje da postoji “jasna nejednakost” između alokacija za velike i za male farmere i da mnoge zemlje ne koriste u punoj meri postojeće instrumente iz Zajedničke poljoprivredne politike da podrže male farmere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: EurActiv

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike