U Srbiji raste prvo digitalno selo: Mokrin centar savremene poljoprivrede

25.04.2022

09:07

0

Potpuna digitalna transformacija jednog sela i njegovih meštana startujeza mesec dana u Mokrinu. kod Kikinde

U Srbiji raste prvo digitalno selo: Mokrin centar savremene poljoprivrede
biosens-eksterijer-gradnja.rs - Copyright gradnja.rs

Projekat Digitalnog sela, koji će biti pokrenut 24. maja, uključuje poljoprivrednikei ali i sve druge stanovnike Mokrina, i to je prvi put da se digitalna transformacija primeni u velikom naprednom selu, kaže direktor Instituta Biosens, Vladimir Crnojević.

- To će omogućiti da se meštani mnogo više oslanjaju na informacione tehnologije u svakodnevnom radu u poljoprivredi, da koriste digitalne platforme za poslove sa banakama, osiguranjem i prilikom savetovanja, ali omogući efikasniju poljoprivrednu proizvodnju, zajedničke nastupe na tržištu kroz virtuelne zadruge, nabavku repromaterijala i plasman sirovina - objašnjava Crnojević.

Ako se pokaže uspešnom, digitalnu transformaciju moći će da se primeni na svim selima u Srbiji i na čitavu poljoprivrednu zajednicu naše zemlje.

- U svetu postoje digitalne farme, ali ovakva gde će se u jednom širem socijalnom kontekstu uključiti veći broj stanovnika i to različitih profila i aktivnosti, ne postoji - kaže Crnojević.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada
zajedno sa kompanijama Delta i “Mokrin haus” pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji, a iz ovog Evropskog centra izuzetnosti pored vesti o brojnih novih projekata stiže i ona da je nova zgrada Instituta završena i da su u toku unutrašnji radovi, pa se useljenje može očekivati do kraja godine.

"Biosens" projekat digitalnog sela pokreće nakon četiri godine pošto je u okviru tog Instituta otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije i puštena u rad digitalna platforma Agrosens, koja korisnike samo pomoću pametnog telefona potpuno besplatno snabdeva bitnim informacijama zahvaljujući satelitskoj tehnologiji.

Nemci testirali novu zgradu

"Biosens institut" trenutno je smešten u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a po rečima Crnojevića zgrada instituta za koju je premijerka Ana Brnabić položila kamen temeljac u maju prošle godine sada je završena, a u toku su unutrašnji radovi.

- Sve ono što je bilo specifično za zgradu, a to su antivibracioni sistemi , gde je jezgro zgrade odvojeno od ostatka je završeno i uspešno testirano. Kolege iz Nemačke su ovde boravile nekoliko dana i radile testove, sve je ispalo onako kako smo i predvideli.Sada ubrzano radimo na opremanju i unutrašnjim radovima i nadamo se da ćemo ispoštovati cilj koji smo postavili, a to je da dočekamo Novu godinu u novoj zgradi - kaže direktor Crnojević.

"Biosens" sarađuje sa velikim multinacionalnim korporativnim akterima iz različitih industrija poput industrije softvera, kompjuterskih igara, osiguranja i nacionalnim telima.

Prinstcreen/Youtube/ PR-DC
 

U Centru za senzorske tehnologije instituta trenutno se radi na razvoju silikatnih nanomaterijala kako bi se primenili u dijagnostici i snimanju tkiva raka. Ovi materijali koristiće se i za pametnu ambalažu za hranu i za medicinske implante. Nove nanočestice se konstruišu i radi efikasnog blokiranja UV zračenja i primene u bezbednijoj generaciji krema za sunčanje.

Radi se i na nanogeneratorima, razvijeni su i ultra tanki mikrosuperkondenzatori. "Biosens" je razvio i Plant-O-Metar, uređaj koji biljke posmatra i van vidljivog dela i u stanju je da primeti da li su pod stresom i koliko su zdrave. Precizno utvrđivanje stanja biljaka je jedan od najvećih izazova za poljoprivrednike.Tačno merenje vlažnosti zemljišta je veoma važno u poljoprivredi,jer pravilan rast, razvoj i održavanje biljaka u velikoj meri zavisi od količine vode u zemljištu.

"Institut Biosens" označen je kao Evropski centar izuzetnosti. Smatra se osnovom naučnog napretka naše zemlje. Trenutno ovde radi 140 naučnika. U planu je da se u naredne tri godine zaposli još 100. Na multidsciplinarnim istraživanjima rade naučnici iz oblasti prirodnih nauka i eksperti za informacione tehnologije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike