Nesvakidašnja ponuda ukusa: Pivo iz Borče za „ronioce“ i „advokate“ (FOTO+VIDEO)

14.02.2022

06:33

0

Beograd je odnedavno postao bogatiji za još dva ukusa kraft piva jer pivara "Zzapi" iz Borče je krenula "svojim putem" putem na domaćoj zanatskoj sceni

Nesvakidašnja ponuda ukusa: Pivo iz Borče za „ronioce“ i „advokate“ (FOTO+VIDEO)
Pivar Zzapi - 08 - Copyright Promo:AgroTV

Što po dobrom, što po manje dobrom, onaj ko je čuo za Beograda čuo je i za Borču. A ovo prestoničko naselje preko Dunava ima svoje prepoznatljive odrednice, fudbalski klub BSK i odnedavno pivaru „Zzapi“.

I dok su fudbaleri kluba osnovanog davne 1937. godine prvoligaški status imali samo četiri sezone (2009-2012), pivara je mnogo mlađa ali se kvalitetom sada takmiči sa najboljima u zemlji.

Ekipa koja stoji iza „Zzapija“ kućnim pivarstvom se bavi već desetak godina, ozbiljnije korake u zanatskom pivarstvu pravi od 2018. godine u novoj zgradi, a svoje prvo pivo na tržište izbacili su pre nekoliko meseci, kaže za AgroTV Nebojša Janković.

- Zanatska smo zadruga i nas petoro je rešilo da se u pivarstvu ogleda sa već etabliranima u svetu kraft piva. Trenutak nije sjajan, presekla nas je korona ali nedamo se – kaže Janković, objašnjavajući da od zadrugarstva i ime “Zanatska zadruga za proizvodnju piva - Zzapi“.

Janković je sa Ljubišom Saviće zadužen za kuvanje piva i njihova pređašnja piva su i osnova na kojoj se okupila ekipa petoro ljudi koji su osnovali zadrugu. Ana Jireček je, kaže, u zadrugu ušla očarana pivom koje su pravili Ljuba i Neša i to joj je, uz ideju da „pokrene nešto“, bilo dovoljno da uđe u pivarski biznis.

Nešto čega nema drugde

Za sada su ljubiteljima piva u Srbiji iz „Zzapija“ predstavili dva svoja piva, „presedan“ i „trimiks“.

- Gledali smo da izbacimo nešto što nije standardno u ponudi, mislim da smo i prvi u Srbiji koji su napravili biter pivo – kaže Nebojša.

Ljubiša Savić ističe da treba probati svako pivo koje dođe pod ruku i osetiti razliku, mada je on ljubitelj klasične ipe.

Oni „za probu“ nude „presedan“, tzv. ingliš pejl ejl, nepasterizovano, nefiltrirano, tamno pivo sa pet odsto alkohola i 12 odsto ekstrakta, dok je jači „trimiks“ od osam odsto alkohola i 18 odsto ekstrakta, „začinjen“ i ovsenim pahuljicama.

Ana Jiriček kaže da je jedna njihova partnerka po profesiji advokat, i to je dalo ukras za etiketu „presedana“ kome treba suditi zatvorenih očiju, tj. bez predrasuda.

- To je vrsta ekstra spešel biter, slad u pivu je sto posto marisote a hmelj je samo podrška. To je klasično britansko pab pivo ali tehnički je bilo vrlo izazovno napraviti ga i dugo nam je trebalo da dobijemo ukus kojim smo zadovoljni – napominje Nebojša.

Njihovo drugo pivo je potpuno drugačijeg tipa, svetlo pivo tipa dabl ipa. Tu je hmelj glavna vodilja, sa stiril vulf i citra hmeljom a podrška je činok, pojašnjava za kraft znalce Janković.

Ana objašnjava neobičnu etiketu, , gde dominira crtež razbarušenog ronioca.

- Ja ronim a poznato je da se kod ronioca na određenim dubinama javlja osećaj pijanstva. Mi smo taj neobičan osećaj hteli da prenesemo ljudima uz pomoć piva. Otud i ime, jer trimiks je naziv za mešavinu gasova za boce pri komplikovanim tehničkim zaronima – kaže Jiriček.

U „Zzapi“ se neće zadržati na ova dva prvenca, ali neće se odreći ni posebnog puta kojim su krenuli. Već su im na test turi neka nova nespecifična piva za srpsku kraft scenu, tako da iznenađenja domaći ljubitelji piva mogu da očekuju već na proleće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike