Obaramo rekorde u poljoprivredi i izvozu! Sporazum sa Kinom pozicioniraće Srbiju kao jednog od svetskih lidera u proizvodnji kukuruza

23.02.2022

16:52

0

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvoriće najveće svetsko tržište za srpske poljoprivrednike

Obaramo rekorde u poljoprivredi i izvozu! Sporazum sa Kinom pozicioniraće Srbiju kao jednog od svetskih lidera u proizvodnji kukuruza
Profimedia - Copyright Profimedia

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija obara rekorde i u poljoprivrednoj proizvodnji i u izvozu, kao i da će naša zemlja uskoro biti jedan od svetskih lidera u proizvodnji kukuruza.

- Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvoriće najveće svetsko tržište za srpske poljoprivrednike, omogućiće nam izvoz kukuruza i pozicioniraće Srbiju kao jednog od svetskih lidera u proizvodnji kukuruza, rekao je Mali.

On je, zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, posetio poljoprivredno gazdinstvo Duška Tasevskog u selu Dužine, gde su sa njim i ostalim okupljenim poljoprivrednicima iz opštine Plandište razgovarali o primeni najnovijih tehnologija u poljoprivredi i prednostima digitalizacije procesa proizvodnje u srpskim farmama.

Ministar finansija je tom prilikom istakao da izdvajanja za poljoprivredu rastu iz godine u godinu i da je ove godine izdvojeno 25 miliona evra za obnovu 200.000 seoskih domaćinstava.

Nedimović je istakao da će Srbija, kao zemlja hrane, u budućnosti imati mnoge prednosti odnosu na druge države.

- To nikako ne bi moglo da nemamo mlade ljude koji ovde rade i da nemamo državu koja je sve to pomogla, jer samo zajedno možemo sve, poručio je Nedimović.

Direktor Instituta Biosens Vladimir Crnojević rekao je da nas čeka osavremenjavanje poljoprivrede kroz spoj sa informacionim tehnologijama i da je to velika perspektiva Srbije.

Domaćin Duško Tasevski rekao je da je danas, uz pomoć tehnologija, digitalizacije i savremenih mašina, posao umnogome olakšan.

- Uz pomoć ministartva u poslednjih nekoliko godina dobili smo podsticaje. Donacija Ministarstva znači ne samo finansijski, već znači i za samo selo koje je malo i na izdisaju, da podstaknemo i druge ljudi koji su tu da ulažu i da rade, i da ostanemo tu - svoji na svome, poručio je Tasevski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike