Pravac Sajam, ako želite pravi med: Pčelari u Beogradu, za potrošače besplatno

12.02.2022

12:26

0

Na Beogradskom sajmu se danas otvara dvodnevni Državni pčelarski sajam, koji će imati i svoj prodajni deo

Pravac Sajam, ako želite pravi med: Pčelari u Beogradu, za potrošače besplatno
Copyright Zajedno kategoriju iznad: Pčelari iz Umca, Foto: AgroTV

Na Beogradskom sajmu je danas otvoren dvodnevni Državni pčelarski sajam, 13. po redu.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je na otvaranju Sajma ukazala da je pčelarstvo u Srbiji u usponu.

- Danas imamo najveći izvoz meda u istroji. Zahvaljujući ozbiljnim inspekcijskim nadzorima sklonili smo falsifikovani med sa tržišta. Medijskom podrškom i popularizacijom kvalitetnog meda dali smo doprinos da se ovo tržište razvija i širi - poručila je Atanasković.

Kako je navela, Savez pčelarskih organizacija Srbije uz podršku Vlade Srbije ostvaruje neverovatne uspehe i to je još jedan od pokazatelja da vlada vodi uspešnu ekonomsku politiku.

Pored meda, u velikom usponu je i vinogradarstvo, voćarstvo i druge grane poljoprivrede.

- Današnji Sajam ima i regionalni karakter što je još jedan dobar indikator za ukupnu privredu i poljoprivredu naše zemlje. Odavno je poznata činjenica da svet i civilizacija ne bi mogli da postoje bez pčela, zbog toga je na nama da brinemo o pčelama, učimo od njih i ekspolatišemo ono što one daju kao dar svim ljudima - a to je med -  rekla je Atanasković.

Med, oprema, znanje...

Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera, a med i proizvodi od meda se nalaze u posebnom delu hale gde je ulaz besplatan, tako da građani koji žele da kupe nešto od pčelinjih proizvoda ne plaćaju ulaznice.

Osim meda i drugih pčelinjih proizvoda, na sajmu može da se nabavi i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali.

Na sajmu svoje proizvode predstavlja više od 80 domaćih izlagača, a održavaju se i  stručna predavanja domaćih i inostranih eksperata.

Za danas je zakazan i okrugli sto na kome će predsednici pčelarskih saveza Slovenije, Republike Srpske i Srbije razgovarati o aktivnostima sva tri saveza i planovima za budućnost a glavna tema skupa biće kako obezbediti veće razumevanje države za ovaj sektor.

Sajam će posetiti i pčelari iz Crne Gore, Slovenije, Moldavije, navode iz Saveza plečarskih organizacija Srbije, koji je organizator sajma.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike