Gužva na Produktnoj berzi: Ogroman skok trgovine, malo skuplji kukuruz i soja

05.02.2022

08:48

0

Prve nedelje februara, zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, dok je pšenica imala pad

Gužva na Produktnoj berzi: Ogroman skok trgovine, malo skuplji kukuruz i soja
Profimedia - Copyright Profimedia

Ukupan promet za proteklu radnu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu bio je 9.049 tona robe, što je značajan nedeljni skok od 148 odsto. Gledajući prema četvoronedeljnom proseku, rast je još veći – gotovo 171 odsto.

Samim tim skočio je i novčani obim trgovine, pa je 306,8 miliona dinara prometa za 133 odsto više nego sedmicu ranije, odnosno za 127 odsto više od proseka.

Početkom nedelje, usled povećanje tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zabeležio uzlazni trend u odnosu na prethodnu nedelju, saopšteno je sa Berze.

Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio primetan na evropskom i američkom tržištu, usled nepovoljnih vremenskih prilika u Argentini i Brazilu. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco - utovareno) su zaključeni u cenovnom rasponu od 27 do 27,5 dinara za kilogram bez PDV-a. Na paritetu CPT (fco - isporučeno) trgovalo se po ceni od 27,8 dinara.

Najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove žitarice sa isporukom robe februar/mart.
Sredinom nedelje, negativan cenovni trend na međunarodnom tržištu, bio je u potpunosti korelativan sa dešavanjima i kod nas. Stekao se utisak, da je ponuda bila povećana u odnosu na tražnju.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

Na samom kraju nedelje, kukuruz sa klauzulom „gratis lager mart“ je zaključen na cenovnom nivou od 27 dinara bez PDV-a, što ukazuje na pad cene. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 27,18 dinara, što predstavlja rast 0,7 odsto.

Probudili se kupci soje

Na tržištu soje, za razliku od kraja prethodne nedelje gde je zabeležena manja zainteresovanost kupaca, tokom protekle nedelje je primetna intenzivnija tražnja za kupovinom ove uljarice.

Kupoprodajni ugovori sa preuzimanjem robe tokom februara, zaključeni su u cenovnom opsegu od 74,5 do 75 dinara za kilogram bez PDV-a, sa jasnom tendencijom uzlaznog trenda.

Na strani tražnje, veću zainteresovanost su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Ponderisana cena je iznosila 74,72 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupela za 0,35 odsto.

Cene soje su nastavile sa rastom i na američkom tržištu, dostižući sedmomesečni maksimum u Čikagu, zbog nastavka međunarodne tražnje, ali takođe i zbog snižavanja proizvodnje u Brazilu u poređenju sa procenom USDA izveštaja prošlog meseca.

Pšenica miruje

Za razliku od tržišta kukuruza i soje, tržište pšenice je dosta mirnije. Kvalitetnija pšenica za promptnu isporuku, sa minimum 12 odsto proteina, prometovana je na cenovnom nivou od 31,4 dinar bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Za razliku od prethodne nedelje, cena je niža za 0,32 odsto.

Krajem nedelje, ponude u zavisnosti od parametara kvaliteta i brzine preuzimanja, kretale su se od 30,5 do 32 dinara bez PDV-a. Međutim krajem nedelje, do realizacije berzanskog ugovora nije došlo, usled izostanka tražnje za ovom žitaricom.

Negativan trend, zabeležen je i u Čikagu, jer je vremenska prognoza sugerisala kišu u oblastima ozime pšenice, kažu sa Produktne berze u Novom Sadu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike