Ozbiljan rast cene pšenice u Novom Sadu, berza skočila duplo

09.10.2021

07:39

0

Autor: 24sedam

Prilično veliki rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i ogroman skok u obimu i finansijskoj vrednosti trgovine obeležili su ovu trgovačku nedelju na Produktnoj berzi

Ozbiljan rast cene pšenice u Novom Sadu, berza skočila duplo
Copyright Profimedia

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem tržištu, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68 odsto. Ukupan promet je iznosio 5.218 tona robe, što je skok od 137 odsto. Novčana vrednost obavljene trgovine iznosila je  186 miliona dinara, sa nedeljnim rastom od 90 odsto, saopšteno je sa Produktne berze u Novom Sadu.

Pšenica na maksimumu

Pšenica je tokom protekle nedelje dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Cena od 28,50 dinara za kilogram, bez PDV-a i na paritetu FCA, registrovana je krajem nedelje i to je najviša postignuta cena od početka žetve. Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine.

Slaba ponuda uočena u protekle tri nedelje, dovela je do intenzivnije potražnje za ovom žitaricom i uzlaznog trenda od 6,68 odsto. Pšenica je imala sesije sa jakim cenama u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište.

Cene na Evronekstu za ugovor za pšenicu sa decembarskim prispećem zabeležile su novi rekord.

Kukuruz na čekanju

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gde je zabeležena smanjena aktivnost robnoberzanskih učesnika za kupovinom, ove nedelje je primetna izraženija tražnja.

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25 do 26,20 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,85 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,19 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Cene kukuruza na inotržištu ostaju uglavnom podržane kratkoročnim nedostatkom robe u zapadnoj Evropi i u basenu Crnog mora.

Soja nastavlja uzbrdo

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76 do 77 dinara bez PDV-a.

Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 76,63 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,94 odsto.

Ulje poskupljuje i suncokret

Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i tržišta energenata, dovodi do jačanja rasta tržišta uljarica.


Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 do 59,7 dinara bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike