Probudila se produktna, budna i cena

15.01.2022

08:11

0

Posle praznika zabeležena je povećana aktivnost robnoberzanskih učesnika, ali i rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

Probudila se produktna, budna i cena
Copyright Pixabay/Loretta Rossiter

Ukupan promet za ovu nedelju na Produktnoj berzi je iznosio 4.284 tona, čija je finansijska vrednost iznosila 150.322.450,00 dinara, saopšteno je sa berze u Novom Sadu.

To je ogroman rast u odnosu na poslednju trgovačku nedelju u prošloj godini a značajan, od 78,8 odsto, u odnosu na četvoronedeljni prosek. Što se tiče novčanog protoka, on je veći za 56 odsto nego što je bio prosečno u prethodne četiri nedelje.

Kukuruz ponovo tražen

Za razliku od prethodnog perioda, gde je bilo zabeleženo odsustvo tražnje za kukuruzom od strane izvoznika i domaćih prerađivača, protekla nedelja donosi promene u vidu veće zainteresovanosti za kupovinom ove žitarice.

Na strani ponude nije bilo većih količina, što je rezultiralo rastom cene. Berzanski ugovori su, na paritetu FCA, realizovani u cenovnom rasponu od 25,50 do 25,90 dinara za kilogram bez PDV-a, odnosno po 26,60 dinara bez PDV-a na CPT.

Kukuruzom, sa povećanim procentom vlage, trgovalo se od 25 do 25,20 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,59 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,52 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Skupo đubrivo

Ruska UREA, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 107,00 dinara bez PDV-a, dok se AN-om trgovalo po jedinstvenoj ceni od 84,07 dinara bez PDV-a.

Pšenicu malo ko nudi

Početkom nedelje, pšenica je imala uzlazni trend. Kao i kod kukuruza, odsustvo ponude je bilo primetno.

Kupoprodajni ugovori su zaključeni od 31,40 do 31,50 dinara bez PDV-a.
Stočnom pšenicom se trgovalo po ceni od 30,50 dinara bez PDV-a.

Sredinom nedelje, posle izveštaja USDA, na evropskom tržištu je zabeležen negativan trend. I dok su mnogi elementi već integrisani u tržišta,  na silazni trend, u suštini je povećanje površina u SAD imalo najviše uticaja.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

 

Krajem nedelje, realizacija ove žitarice je bila na cenovnom nivou od 31,00 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 31,09 dinara bez PDV-a, što predstavlja blagi rast od 0,31 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Prodavci „čuvaju“ i soju

Na tržištu soje, intenzivna tražnja je dovela do rasta cene. Kao i u prethodnom periodu, primetna je suzdržanost prodavaca.

Kupoprodajni ugovori, zaključeni su u cenovnom opsegu od 72,50 do 72,70 dinara bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci.

Krajem nedelje, tražnja na višem nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem ugovora. Manji uvoz ove uljarice, koji je nastavljen i tokom decembra, nije uticao na formiranje i pad domaće cene.  Ponder za ovu nedelju je iznosio 72,60 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 1,54 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike