Krediti bez kamate: Država sprema pomoć pri kupovini đubriva

24.01.2022

08:37

0

Autor: 24sedam

U nebo uzletele svetske cene đubriva srpski ratari ipak će moći da plate uz subvencionisane kredite koje sprema država, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede

Krediti bez kamate: Država sprema pomoć pri kupovini đubriva
Copyright Tanjug/Tanja Valič

Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Vlada Srbije, sprema dve mere kako bi se poljoprivrednicima olakšala nabavka đubriva i svega neophodnog za prolećnu setvu.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, najavio je kredite bez kamata.

- Devet, deset poslovnih banaka učestvuje, dajemo kratkoročne kredite za nabavku đubriva sa nula posto kamate za poljoprivrednike. Radi se o kratkoročnim kreditima do tri godine sa grejs periodom koji može da bude do godinu dana. To proizvođači dogovaraju s bankom, a država finansira kompletnu kamatu. Tako da vas tona đubriva ako je 920 evra, kada uzmete ovaj kredit i ako kupujete za keš, košta 850 evra, što znači da oko 70 evra po toni država plaća - objasnio je Nedimović u gostovanju na TV Prva.

Druga mera pomoći je ukidanje carine od 10 odsto za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno iz arapskih i dalekoistočnih zemalja gde ovih đubriva ima dovoljno.  

- Cena uree je bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama. To će da bude u Srbiji za tri, četiri dana i cene će još da padaju - rekao je Nedimović.

Biće dovoljno đubriva

Ministar Nedimović je istakao da "bez đubriva nema ničeg".

- Azotno đubrivo je poskupelo, a 80-90 posto u strukturi cene čini gas. Jeste, otišla je cena azotnih đubriva u nebesa i to je trend u svetu, ne možemo mi biti oaza, ali biće ga dovoljno u Srbiji – obećava ministar.

Ministar kaže da je cena tog đubriva 104 ili 105 dinara i da je to 50 do 55 odsto skuplje nego što je bilo pre godinu dana. Istakao je da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

- Naredne nedelja stiže još 70.000 tona uree, tako da ćemo imati i za kukuruz. Srbija će imati svih 400.000 tona veštačkih đubriva na raspolaganju - najavio je ministar poljoprivrede.

Ministar je dodao da je trenutno cena pšenice za žetvu krajem juna i početkom jula već dostigla 28 dinara plus PDV, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Nedimović je izneo podatak kako je cena proizvodnje pšenice povećana za 50 do 56 procenata u odnosu na prošlu godinu, ali je napomenuo da je cena pšenice na berzi povećana za 90 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike