Mrtvilo na Produktnoj berzi: Nit‘ trgovanja, niti se cene drže

18.12.2021

09:41

0

Pasivno tržište i pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi

Mrtvilo na Produktnoj berzi: Nit‘ trgovanja, niti se cene drže
Copyright Pixbay

Ukupan promet za proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 1.375 tona, što je nedeljni pad od 67 odsto a čak 73 odsto manje od četvoronedeljnog proseka. Evidentno je smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika kako se približava kraj godine.

Novčana vrednost prometovane robe je iznosila 72,6 miliona dinar, što je nedeljni pad od 54 odsto a mesečni 61,5 odsto, saopšteno je sa Produktne berze.

Kukuruz u padu

Usled smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zadržao silazni trend. Osim na domaćem, ovakav trend je bio u potpunosti korelativan i na međunarodnom tržištu. Ono što je karakterisalo cenu, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja.

Dobra ponuda i pad cene je bio uzrok smanjene aktivnosti za kupovinom ove žitarice. Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza se kretala na nivou cena od 26 dinara za kilogram, bez PDV-a. Berzanski ugovor je zaključen po 25,40 dinara, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

U odnosu na prethodni uporedni podatak, zabeležen je pad od 2,07 odsto. Ono što daje za pravo početnoj konstataciji, jeste, okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (25 dinara bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” januar/februar) ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje.

Skupo đubrivo

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Na ovoj cenovnoj promeni, tržište kukuruza i dalje ima silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Cene na FOB-u su i dalje neprihvatljive i još su u zoni neisplativosti izvozne kalkulacije.

Pšenica pojeftinila

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32 odsto, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hlebnim zrnom.

Vrlo oštar pad cena ove žitarice je zabeležen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova.

Srpski kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 dinara bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene.

24sedam
 

Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Dok s druge strane, interes izvoznika nije bio naglašen za kupovinom.

Ponderisana cena je iznosila 30,94 dinara za kilogram.

Negativan trend ali se soja drži

Na tržištu soje, protekla nedelja samo je potvrdila da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog meseca, uticao je na formiranje domaće cene.

Početkom nedelje, trgovalo se po ceni od 73 dinara za kilogram bez PDV-a sa preuzimanjem robe tokom decembra/januara, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 dinara.

Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta. Prosečna cena je iznosila 72,85 dinara, što predstavlja pad od 0,34 odsdto na prethodni uporedni podatak.
I bez obzira na ovakve okolnosti, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike