Kupci zaboravili na pšenicu, kukuruzu cena stabilna

23.10.2021

08:01

0

Stabilan cenovni nivo kukuruza, pad cene sojinog zrna i odsustvo trgovanja pšenice su obeležili proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu Srbije

Kupci zaboravili na pšenicu, kukuruzu cena stabilna
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle trgovačke nedelje ukupan promet je iznosio 4.800 tona robe, što je nedeljni pad od 29,3 odsto. Finansijska vrednost prometa iznosila je 73 miliona dinara, što je 46,2 odsto manje.

Kukuruz tek treba da krene

Količinski primat ukupnog prometa na “Produktnoj berzi” poneo je kukuruz, ali ni kod njega se tržište još nije otvorilo u skladu sa potrebama tražnje, kažu sa Produktne berze. Žetva je protekle nedelje bila je u punom jeku ali već vikend padavine će uticati na odlaganje.

U zavisnosti od kvaliteta zrna, kupoprodajni ugovori za promptnu isporuku su zaključeni u cenovnom rasponu od 26,5 do 27,5 dinara za kilogram, bez PDV-a. Uglavnom se trgovalo kukuruzom sa povišenom vlagom i povećanim procentnom defektnih zrna. Kao i prethodne nedelje, strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci.

Ponderisana cena trgovanja za SRPS kvalitet je iznosila 27,5 dinara bez PDV-a.

Kasni setva pšenice

Setva pšenice je u toku. Optimalni rok u našim agroekološkim uslovima se kreće u periodu od 05. do 25. oktobra. S obzirom, da su početkom oktobra bili loši vremenski uslovi, poljoprivredni proizvođači nisu mogli da pravovremeno započnu setvu koja omogućava normalan predzimski razvoj.

Za razliku od prethodnog perioda, gde je pšenica bila dominantna i tražena berzanska roba, tokom protekle nedelje nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor. Uzroci, pre svega, su smanjena aktivnost izvoznika i trgovaca, kao i veliki cenovni jaz između ponude i tražnje.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, ponude su bile u cenovnom opsegu od 30 do 31 dinar bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Krajem nedelje, cene pšenice su pale i na Euronext-u, zbog uzimanja profita pre vikenda, nakon što je tržište zabeležilo nove maksimume.

Cena soje ohladila trgovanje

Na tržištu soje registruje se negativan cenovni trend od 1,5 odsto, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca.

Nakon kontinuiranog rasta cene od početka žetve, došlo je do smirivanja tržišta. Početkom nedelje, berzanski ugovori na FCA su zaključeni na cenovnom nivou od 80 dinara, odnosno 80,2 dinara bez PDV-a, na paritetu CPT.

Krajem nedelje bila je primetna povećana ponuda ove uljarice, a ugovori su zaključeni po ceni od 78 dinara bez PDV-a. Trgovalo se uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 78,57 dinara.

Stočni ječam na paritetu FCA je prometovan od 27 do 27,4 dinara bez PDV-a, odnosno 27,8 dinara bez PDV-a na paritetu CPT.

Krajem nedelje, tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 27,22 dinara bez PDV-a.

Snabdevanje mineralnim đubrivima ostaje glavna briga poljoprivrednika, uz neprekidan rast cena koji je praćen na dnevnom nivou. Ugovori za NPK 16:16:16, 25/1, zaključeni su po ceni od 71,35 dinara za kilogram, bez PDV-a.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike