Tačno 150 godina od prvog beogradskog kupleraja! "Zavod za ljubav" najavio je šef diplomatije lično!

10.12.2021

13:12

0

Pisalo se i o ekskluzivnim kurtizanama koje su iz austrogarskih zemalja dolazile na dvonedeljno “gostovanje” u Beograd

Tačno 150 godina od prvog beogradskog kupleraja! "Zavod za ljubav" najavio je šef diplomatije lično!
javna kuća profimedia-0119172828 - Copyright Profimedia

"Prodavačice ljubavi" prvi put su iza kulisa počele da zavode beogradske muškarce, ali i one koji su samo prolazili kroz prestonicu još u 19. veku, a pravo mesto za ljubavne avanture bio je zemunski bordel, otvoren na današnji dan 1871. godine.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova je tog 10. decembra, pod brojem 10072, po Knjaževini uputio raspis da počinje "javni rad bluda i bludionica", koji je u narodu ubrzo označen kao "zavod za ljubav".

Profimedia
 

Tada su se "crveni fenjeri” upalili u Zemunu u Ribarskoj ulici. Potom su zasvetleli na Dorćolu u Vidinskoj i u Ulici cara Dušana, a zatim i u drugim kvartovima, a mnogi kažu da ih je najviše bilo u Savamali.

Jedna od prvih beogradskih harema bila je današnja galerija "Manakova kuća", a u policijskim izveštajima o racijama se vidi da je prostitutki bilo i na Vračaru, u Terazijskom kvartu, pa i u zloglasnoj Jataganmali.

"Prodavačice ljubavi" tražene su gde i danas - ispod Zelenog venca, u "P*cinom parku", kod Ekonomskog fakulteta i ispod Plavog mosta.

Pisalo se i o ekskluzivnim kurtizanama koje su iz austrogarskih zemalja dolazile na dvonedeljno “gostovanje” u Beograd.

Država je prema prostituciji imala jasan stav da je to ilegalno, a devojke koje su se njome bavile bile su kažnjavane i proterivane.

Ipak, postojala je razlika u tome što je u Parizu i Beču ova profesija imala romantičarski, skoro mistični oreol, te su i mnogi smatrali muzama umetnika, a u Srbiji je uvek u javnosti uz vest išla i informacija o epidemijama tripera, gonoreje i sifilisa.

Profimedia
 

Međutim, sredinom 19. veka vlasti su pokušale da nešto promene legalizacijom, te iz tog perioda potiče i mera zbog koje su prostitutke bile dužne da dva puta nedeljno odlaze na lekarske preglede.

"Crvene fenjere", bar zvanično, ugasio je general Petar Živković 1929. u vreme Šestojanuarske diktature.

Ponovna legalizacija je naročito bila blizu tokom 1935. kada je u Beogradu izbila strašna epidemiju tripera i gonoreje od kojih su, zaražena zajedničkim rubljem i sanitarijama, oboljevala čak i deca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike