Sunčani sat, igralište, tržni centar: Mitićeva rupa odlazi u istoriju, stiže kompleks od 7.000 kvadrata

17.03.2021

18:19 >> 11:58

0

Autor: Jovana Vrećo

Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda oglasio je juče rani javni uvid u plan detaljne regulacije gradskog parka koji pripada opštini Vračar

Sunčani sat, igralište, tržni centar: Mitićeva rupa odlazi u istoriju, stiže kompleks od 7.000 kvadrata
Copyright Facebook

Na prostoru popularne Mitićeve rupe na Slaviji, na mestu dečijeg parka i zelenila, mogao bi da nikne kompleks od 7.000 kvadrata.

Naime, to je definisano planom detaljne regulacije Mitićeve rupe, odnosno gradskog parka u opštini Vračar, a Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda je juče oglasio rani javni uvid.

Prema planu čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, umesto javne zelene površine i dva dečja parka koji sada zauzimaju najveći deo Mitićeve rupe, kao i nekoliko stambenih objekata, na toj lokaciji nići će “mešoviti gradski centri”.

To podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od 6.964,7 kvadratnih metara, dok će postojeći objekti javnih službi biti zadržani.

U planskoj dokumentaciji, koju je izradio Urbanistički zavod Beograda, navodi se da su sadržaji, kapaciteti i spratnost definisani prema prvonagrađenom konkursnom urbanističko-arhitektonskom rešenju iz 2005. godine, za područje Trga Slavija i okolnih blokova, arhitekata Tamare Petrović i Miloša Komlenića.

Printscreen/ Google maps

Tako će, shodno tom rešenju, odnos stanovanje-poslovanje u procentima da iznosi 40 naspram 60 odsto.

Predlogom planiranih sadržaja, osim objekata za stanovanje obuhvaćeni su objekti sa kulturnim sadržajima komercijalnog karaktera (medijateke, čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije, kreativne industrije, kulturno-umetnički centri i sl.).

Takođe, predviđeno je da tu budu i specijalizovane trgovine (prodajne galerije, knjižare, specijalizovane prodavnice, prodavnice muzičkih instrumenata i sl.) i prateći uslužni sadržaji (kafei, restorani…).

Pročitajte još:

Maksimalna dozvoljena spratnost objekata biće do sedam spratova plus uvučeni nivo.

Takođe, dodaje se, imajući u vidu postojeće korišćenje predmetne lokacije, a u skladu sa prvonagrađenim rešenjem, u planu je gradnja pešačkih koridora kroz Mitićevu rupu, odnosno budući stambeno-komercijalni blok, sa naglaskom da će se “postojeća kvalitetna vegetacija uklopiti u novoplanirano pejzažno-arhitektonsko rešenje”.

Napominje se i da je obavezno raspisivanje javnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje novoplanirane izgradnje na lokaciji Mitićeve rupe.

Saobraćajnice, garaže, metro

Kada je reč o saobraćajnicama, neće biti većih promena.

Beogradska ulica će biti proširena u delu ka Trgu Slavija, dok će Ulica Svetozara Markovića ostati u postojećem stanju, ali se planra koso umesto paralelnog parkiranja.

Takođe, planirana je i javna podzemna garaža Slavija na pet minuta od Mitićeve rupe, sa kapacitetom od 450 parking-mesta.

Pored toga, a prema Generalnom projektu metroa, u kontaktnoj zoni plana, na trasi Makenzijeva-Nemanjina ulica, planirana je metro linija 2, sa stanicom “Manjež”, koja će povezivati Mirijevo i železničku stanicu Zemun.

Plan predviđa i priključenje objekata na postojeću uličnu vodovodnu mrežu, izgadnju potrebnog broja transformatorskih stranica u cilju snabdevanja električnom energijom, a u planu je i  izgradnja pristupne telekomunikacione mreže.

Plan se na javnom uvidu nalazi do 29. marta.

Sunčani sat

Za vreme mandata gradonačelnika Beograda Bogdana Bogdanovića, 1985. godine, na prostoru današnjeg parka postavljen je veliki sunčani sat. Devedesetih godina prostor parka kupila je Dafiment banka, koja je planirala da tu napravi šoping centar, ali ni ovaj projekat nije realizovan, a parcela je ograđena i ostala zapuštena.

Nova “Strahinjića bana”

Aleksandar Arsenijević iz Udruženja za ulepšavanje Vračara za 24sedam kaže da je taj deo svakako građevinsko zemljište i da je tu predviđena gradnja, ali da je cilj Udruženja da to bude primereno, odnosno da zgrada bude što niža i da ostanu zelene površine.

– Prema planu je predviđeno više spratova (osam + jedan), meni je to malo sumnjivo, šta tu može da uspe od zelenila, jer sunce dolazi sa suprotne strane – ističe Arsenijević.

Aleksandar Arsenijević
Printscreen/N1

Kako kaže, postoji bojazan i da ćemo u tom delu imati novu “Strahinjića bana”, jer bi taj zeleni pojas bio sa unutrašnje strane, pa će se u prizemlju pootvarati kafići i tu “nema ništa od zelenila”.

– Bolje je rešenje da se izgradi niža zgrada, tako bi i zelenilo opstalo, jer će ovako osmospratnica sve blokirati – zaključuje naš sagovornik.

Peticija

Inicijativa “Ne davimo Beograd” pokrenula je i peticiju pod nazivom “ZA park na Slaviji”, u kojoj se zahteva da “park na Slaviji ostane park i da se Mitićeva rupa sačuva od najavljene gradnje i doprinese zdravom životu svih nas”.

– Ne davimo Beograd želi da se naši parkovi, šume, obale i druga prirodna i javna dobra čuvaju, održavaju i uvećavaju kako bismo mogli da živimo u zdravom i bezbednom okruženju – navodi se u peticiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike