Spasovdanska litija kreće u 19 časova od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg: Objavljena tačna putanja

13.06.2024

08:38

0

Autor: 24sedam

Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina

Spasovdanska litija kreće u 19 časova od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg: Objavljena tačna putanja
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

- Vernici od ranih jutarnjih sati dolaze u Vaznesenjsku crkvu da celivaju mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvornu ikonu Bogorodice Znamenje, pred liturgiju u 9 sati kojom počinje obeležavanje slave Grada Beograda Spasovdana - izjavio je protojerej Dragan Radovanović.

- U našem hramu nalaze se mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Bogorodice Znamenje koji su svečano dočekani sinoć. Narod ih celiva od ranih jutarnjih sati - rekao je za Tanjug protojerej Vaznesenjske crkve. 

Putanja litije

Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda, kao i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora.

Programom je predviđeno da litija krene od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u 19 časova Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-Hrama Svetog Save.

Uslediće patrijarhova beseda, posle čega će biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene narodu na poklonjenje i celivanje.

Tanjug/Marko Đoković
 

Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju. Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku.

Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji će u liturgiji sasluživati patrijarha Porfirija.

Srpska pravoslavna crkva navodi da ruski mitropolit – "radi duhovnog ukrepljenja i poklonjenja pravoslavnih Srba u Beograd donosi čudotvornu ikonu Majke Božje Znamenje".

Objašnjava se da je ikona "Znamenje" 1295. godine pronađena u korenu jednog drveta u gradu Kursku i da stolećima čuva, štiti i isceljuje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike