Zašto je Spasovdan slava Beograda? Ovaj praznik ima jaku simboliku

13.06.2024

07:30

0

Autor: J. B.

Despot Stefan Lazarević je 1403. godine Beograd proglasio prestonicom

Zašto je Spasovdan slava Beograda? Ovaj praznik ima jaku simboliku
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine proglasio Beograd prestonicom, u znak obnove i napretka, grad je odabrao Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan za svoju slavu.

Ovaj starozavetni praznik simbolizuje uzdizanje grada iz pepela, neuništivu nadu i veru u budućnost.

Profimedia
 

Spasovdan odražava duševnu i moralnu snagu naroda, prekaljenog slavnom prošlošću, postojanog u sadašnjosti i ponositog pred budućnošću.

Pod pritiskom neprijatelja i velikih društvenih promena proslava je svojevremeno bila prekidana, ali ipak se obnavljala, čime je prošla i onaj najteži test vrednosti - test vremena.

Dušanov zakonik

Značaj ovog praznika za Srbe vidi se i u tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srednjovekovne srpske države, Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen na isti praznik 1354. godine, kako piše na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Na proslavi Spasovdana 1939. godine, grad Beograd je dobio najviše ratno odlikovanje - Karađorđevu zvezdu sa mačevima IV stepena.

24sedam/Goran Sivački
 

Vredno je napomenuti da je Vaznesenska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala originalni barjak Uprave grada Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike