Aligator Muja i sa 90 godina ima dobar apetit: Kad stigne hrana on postane živahan (VIDEO)

22.03.2024

10:00

0

Autor: J. B.

Ovaj deka, kako ga od milošte zovu, dokaz je da "snaga na usta ulazi"

Aligator Muja i sa 90 godina ima dobar apetit: Kad stigne hrana on postane živahan (VIDEO)
Copyright Printscreen/ Instagram, beozoovrt

Da "snaga na usta ulazi" pokazao je i snimak aligatora Muje u Beo zoo-vrtu, koji i sa 90 godina i dalje ima dobar apetit.

Iako je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, te su vetarinari morali da je amputiraju, ovaj deka, kako ga od milošte zovu u Beo zoo-vrtu, kada dođe hrana postaje živahan. Upravo to može da se vidi i na snimku koji je objavljen na zvaničnoj Instagram stranici Beo zoo-vrta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

S druge strane, kada je "vreme za odmor", najčešće je nepomičan i teško da mu išta može skrenuti pažnju. 

Zato je postavljena i tabla u Beo zoo-vrtu, na kojoj piše: "Ne gađajte ga nikakvim predmetima ni hranom. Ni buka ga sigurno neće naterati da se pomeri."

Aligator Muja stigao je 9. avgusta 1937. godine u Zoološki vrt u Beogradu. Trenutno je najstariji živi američki aligator na svetu, koji je već decenijama atrakcija svima koji posete zoološki vrt.

Preživeo razorna bombardovanja

Uspeo je da preživi sva razorna bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu – prvo nacističko, a potom i savezničko bombardovanje, kada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, a u svoju veteransku “knjižicu” upisao je i treće veliko bombardovanje Beograda u 20. veku – NATO agresiju iz 1999. godine.

Beogradsko “Vreme” je 10. avgusta 1937. godine objavilo da je Muja prethodnog dana u Zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili deluje znatno starije, a po procenama kompetentnih ljudi misli se da je tada već imao desetak godina.

Foto: 24sedam
 

Da je njegova priča odavno prevazišla lokalne okvire, svedoči i reportaža čuvenog britanskog BBC-ja koji je Muju i njegov istorijski život stavio u glavne svetske vesti za 20. jun 2021. godine.

I međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike