Ovi mladunci će biti glavna atrakcija u Vrtu dobre nade! Već imaju po 80 kilograma i hrane se govedinom, zečetinom i fazanima

30.03.2023

08:02

0

Jako su zanimljivi za gledanje, jer su u pitanju mališani koji se igraju, love i kupaju u vodopadu - rekao je biolog Kristijan Ovari za 24sedam

Ovi mladunci će biti glavna atrakcija u Vrtu dobre nade! Već imaju po 80 kilograma i hrane se govedinom, zečetinom i fazanima
Copyright 24sedam/Goran Sivački Pixabay

Beogradski zoo-vrt tokom 2022. i otpočetka 2023. godine postao je bogatiji za nekoliko životinja, poput flamingosa, pingvina, ali i dva bengalska tigra, a njihov dolazak u srpsku prestonicu usledio je nakon kvalitetne i prijateljske saradnje Vrta dobre nade sa drugim, evropskim zoološkim vrtovima. 

Kako je za 24sedam naveo biolog Vrta dobre nade, Kristijan Ovari, protekle godine bile su turbulentne, jer posle pandemije ništa nije bilo kao ranije, ali kako je kazao, zoološki vrtovi nisu prestajali međusobno da komuniciraju. 

printscreen/TV Pink
Kristijan Ovari

- Prošle godine smo bili u Portugalu na konfereciji, pa su se iz te priče rodila i nova prijateljstva. Tokom 2022. uspeli smo da obnovimo fond životinja, tako što je u Beograd stigla dugoočekivana ženka kamile iz segedinskog zoo-vrta, sa kojima imamo fantastičnu saradnju. Dolazak kamile bio je za očekivati zbog obnove krda. Pored kamile, u Vrt dobre nade došli su i novi mališani pingivina i flamingosa - kazao je Ovari.

Pixabay
 

Naš sagovornik ističe da je ponekada neophodno doneti iste životinje, isključivo iz razloga njihovog ukrštanja i razmnožavanja, dok sa druge strane, kako je on objasnio, za neke vrste postoje posebni programi koji drže do pedigrea, te je jako bitno da se očuva njihov genofond u zoo-vrtovima. 

Takođe, biolog napominje da u Beo zoo-vrtu uskoro da planiraju u izložbu da puste i mužjaka patuljastog mungosa, kao i fenek lisicu, koje će biti velika atrakcija za sve posetioce.

- Ipak, najveća atrakcija biće par mladih bengalskih tigrova, koji su stigli iz jagodinskog zoo-vrta, što dokazuje da zoološki vrtovi nisu konkurentni jedni drugima, već najveći saveznici. Iako na prvi pogled njihov izgled može da prevari, oni imaju po 80 kilograma. Jako su zanimljivi za gledanje, jer su u pitanju mališani koji se igraju, love i kupaju u vodopadu - objašnjava biolog za 24sedam.

Pixabay
 

Sa druge strane, kako dodaje, u Vrtu dobre nade nalazi se i stari Tomeka, takođe, bengalski tigar, koji, kako Ovari kaže, podseća na gunđavog penzionera.

- Sticajem okolnosti, on ima nove komšije, pa je besno šetajući po kavezu i markirajući svoju teritoriju, pokušao mladuncima da stavi do znanja da nisu dobrodošli, ali kada je shvatio da oni ipak tu ostaju, samo je otišao u svoj krevet i ljubomorno ih posmatrao - kaže Ovari kroz smeh.

Jelovnik za životinje Vrta dobre nade 

24sedam/Danilo Krša
 

Što se tiče ishrane u Beo zoo-vrtu, biolog napominje da dva obučena veterinara i on nadziru jelovnike koji se svakodnevno spremaju za sve stanovnike Vrta dobre nade.

- Kada je reč o tigrovima, oni se u prirodi hrane krupnim životinjama, tako da mi njima pre svega dajemo govedinu, ali pored toga dobijaju i zečeve, piliće i fazane. Takođe, pošto tigrovi neće jesti brokoli, dajemo im i mineralno-vitaminske tablete, kao dodatak u ishrani, kako bi bili zdravi. Briga uvek počinje od prevencije, tako da moramo da vodimo računa o tome da sve životinje dobijaju adekvatnu hranu - naveo je naš sagovornik. 

24sedam/Danilo Krša
 

Govoreći o dolasku novih životinja u Vrt dobre nade, Ovari kaže da su pregovori uveliko u toku, kao i da se nadaju da će ove godine uspeti da nabave nove vrste zanimljivih stanovnika iz Južne Amerike. 

Takođe, Ovari kaže da će zaposleni Beo zoo-vrta ubuduće gledati da s vremena na vreme ubace i neke novitete, poput velikog morskog akvarijuma.

- Zoo-vrt nije mesto gde se samo izlažu životinje, već je mesto za učenje na koje ne dolaze samo deca, nego i odrasli posetioci. Najbolji primer toga jesu edukativni ormani, koji se nalaze u majmunari, a gde osim izložbi miševa, najmanjih prepelica na svetu, ježeva i tako dalje, u donjem delu posetioci mogu videti i artefakte, tačnije ostatke nekih životinja, poput oklopa, vuna, perja... Sve je to izložene u vidu nastavih jedinica - zaključio je Kristijan Ovari za 24sedam

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike