Sutra se otvara železnička stanica Beograd centar u Prokopu, Vučić na svečanosti (FOTO)

19.10.2023

12:43

0

Svečanosti u Prokopu, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Sutra se otvara železnička stanica Beograd centar u Prokopu, Vučić na svečanosti (FOTO)
Železnička stanica Beograd centar u Prokopu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Železnička stanica Beograd centar, u Prokopu, u petak, 20. oktobra biće zvanično otvorena, iako je to glavna beogradska železnička stanica od jula 2018.


Svečanosti u Prokopu, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izgradnja nove glavne beogradske železničke stanice počela je 1976. a obustavljena je posle dve godine.


Radovi su nastavljeni 1996. da bi 2001. bili ponovo obustavljeni.
 
Obimniji radovi u Prokopu nastavljeni su decembra 2014. i januara 2016. je završena prve faze izgradnje stanice.
 
Izgradnju stanične zgrade na 5.600 kvadrata finansirala je privatna kompanija "Relvej siti", a radovi su počeli avgusta 2022.U okviru nje biće čekaonice, prodavnice, ugostiteljski objekti, info pult.
 
Kroz stanicu sada saobraća oko 300 putničkih vozova dnevno.

Stanisavljević: Nova stanična zgrada će biti simbol procvata srpske železnice

Nenad Stanisavljević, predstavnik Infrastrukture železnice Srbije, izjavio je za Tanjug da će svi radovi na železničkoj stanici Beograd Centar, poznatijoj kao Prokop, biti završeni do 20. oktobra. Takođe je podsetio da se upravo tog dana obeležava i Dan oslobođenja Beograda, te da je u skladu s ranijim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Prokop tada planiran da dobije svoju impozantnu staničnu zgradu.

Stanisavljević je naglasio da će nova stanična zgrada biti simbol procvata srpske železnice, predstavljajući ne samo arhitektonski objekat, već i simbol modernizacije celokupnog železničkog sistema. Ovim projektom, železnica u Srbiji doživljava revitalizaciju nakon dugog perioda zanemarivanja.

Očekuje se da će Prokop postati centralni čvor železničke mreže u Beogradu, obezbeđujući modernu i efikasnu infrastrukturu za putnike i teretni saobraćaj. Ova ambiciozna inicijativa obećava značajne koristi za razvoj železničkog sektora i povećanje kapaciteta prevoza u Srbiji.


Bonus video.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike