Kada će Prokop konačno postati srce prestonice? Oko 70 radnika svakodnevno gradi ovu železničku stanicu, pogledajte kako teku radovi (FOTO)

16.11.2022

07:45

0

Sa dobijanjem građevinske dozvole i saglasnosti na priključenje na elektrodistributivnu mrežu, neimari su se početkom avgusta stacionirali u Prokop

Kada će Prokop konačno postati srce prestonice? Oko 70 radnika svakodnevno gradi ovu železničku stanicu, pogledajte kako teku radovi (FOTO)
Gradnja stanične zgrade u Prokopu - Copyright Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić/Printscreen/Urbanistički centar Beograd

Dozvola za izgradnju stanične zgrade u okviru želeničke stanice "Beograd centar" dobijena je krajem jula 2022. godine, a radovi na njenoj izgradnji počeli su ubrzo zatim. 

Sa dobijanjem građevinske dozvole i saglasnosti na priključenje na elektrodistributivnu mrežu, neimari su se početkom avgusta stacionirali u Prokopu. 

Njihov glavni zadatak u narednih 15 meseci biće gradnja stanične zgrade u okviru ove železničke stanice, a u toku su armirno-betonski i zidarski radovi. 

U Prokopu je svakodnevo oko 70 radnika, a njihov broj će se povećavati kako radovi budu napredovali.

Nakon radova na staničnoj zgradi, očekuje se da bi kompletni radovi u Prokopu trebalo da budu završeni do kraja 2024. godine. 

To znači da Beograđani i svi ostali sugrađani neće još dugo čekati na dobijanje prave, prestoničke železničke stanice koja će predstavljati srce srpske prestonice.

Naravno, uz nadu da će neimari završiti posao u roku i da neće doći do nekih neočekivanih dodatnih poslova.

Kako će izgledati stanična zgrada? 

Printscreen/Urbanistički centar Beograd
 

Nova železnička stanica u "Beograd Centru" biće izgrađena na koti 105 i biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara.

Stanična zgrada će sadržati 10 staničnih koloseka udvojenih između šest perona. 

Takođe, trebalo bi da se sastoji i od 88 parking-mesta na otvorenom.

Printscreen/Urbanistički centar Beograd
 

U okviru stanične zgrade nalaziće se i dva natkrivena izlaza, sa prvog i šestog perona, ali i prateći komercijalni sadržaji, koji treba da upotpune ponudu za sve buduće putnike na Prokopu. 

Predračunaska vrednost radova na staničnoj zgradi u okviru kompleksa Beograd Centar iznosi oko 15 miliona evra.

Ogromna investicija 

Prema rečima Nenada Stanisavljevića iz Infrastrukture železnice Srbije, nova stanična zgrada u Prokopu će zadovoljiti sve najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

- Peronski deo biće povezan sa staničnom zgradom i biće postavljeni liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici će dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja - naveo je on.

Takođe, i deo železničkog osoblja u stanici u novoj staničnoj zgradi dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad.

24sedam/ Goran Sivački
 

Stanisavljević je podsetio da je početku izgradnje nove stanične zgrade prethodio završetak radova na ploči železničke stanice "Beograd Centar", na koti 105, čime su se stekli uslovi za početak izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu.

Infrastruktura železnice Srbije dala je saglasnost na urađenu projektnu dokumentaciju, čime je potvrdila da buduća stanična zgrada ispunjava sve potrebe redovnog, bezbednog i nesmetanog rada i funkcionisanja železnice, železničkog saobraćaja, zaposlenih i korisnika usluga.

- Završetkom radova na novoj staničnoj zgradi u "Beograd Centru", nakon skoro pet decenija, ogromna investicija i finansijska sredstva uložena u ovaj projekat će konačno biti u punoj meri ostvarena i stavljena u funkciju - istakao je Stanisavljević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike