Velelepna zgrada železničke stanice Prokop se privodi kraju! Zavirite unutra, sve spremno za otvaranje 20. oktobra (FOTO)

18.10.2023

13:19

0

Stanisavljević je naglasio da će ta zgrada biti novi simbol razvoja srpske železnice

Velelepna zgrada železničke stanice Prokop se privodi kraju! Zavirite unutra, sve spremno za otvaranje 20. oktobra (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Radovi na novoj staničnoj zgradi železničke stanice Prokop u Beogradu privode se kraju, a iz srpskih železnica poručuju da će sve biti spremno za otvaranje do 20. oktobra i da će Beograd posle pet decenija dobiti na tom mestu moderan i velelepan objekat.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije rekao je za Tanjug da će sve biti završeno do 20. oktobra i podsetio da se tada obeležava i Dan oslobođenja Beograda, kada bi, kako je ranije najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Prokop trebalo da dobije novu staničnu zgradu.

Stanisavljević je naglasio da će ta zgrada biti novi simbol razvoja srpske železnice.

- Železnička stanica Beograd Centar predstavlja ne samo staničnu zgradu, već simbol modernizacije železnice. Srpske železnice se modernizuju, a ova nova stanična zgrada je simbol celoukupnog projekta modernizacije železničke infrastrukture i železničkog saobraćaja u Srbiji, nakon decenija u kojima je železnica bila zapostavljena - istakao je Stanisavljević.

Čekalo se pet decenija

On je dodao da Beograd na novu staničnu zgradu čeka skoro pet decenija.

 

- Na novu staničnu zgradu Beograd praktično čeka od 1976. godine, a bilo je potrebno nešto više od godinu dana sinergije države Srbije, resornog ministarstva, Grada Beograda i Infrastruktura železnice Srbije da Beograd dobije, nakon skoro pet decenija, novu, glavnu, savremenu i modernu železničku stanicu - rekao je Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, objekat nove stanične zgrade se prostire na 5.600 kvadratnih metara i zgrada će razrešiti sve kritike putnika i korisnika usluga stanice. "Ovde u holu nove stanične zgrade biće svi komercijalni sadržaji koji su neophodni putnicima pre putovanja ili prilikom dolaska. Biće tu i ugostiteljskih objekata, pekara, prodavnica... Turistička organizacija Beograda će imati svoj info pult, upravo zbog velikog broja stranaca koji dolaze u naš grad. Zahvaljujući svemu tome, železnička stanica Beograd Centar će postati pravi železnički centar, ne samo kada je reč o Beogradu, već slobodno možemo da kažemo u ovom delu Evrope", rekao je Stanisavljević.

Objasnio je da će putnici sa nivoa na kome se nalazi nova stanična zgrada imati pokretne stepenice i liftove koji će ih voditi do perona, a pored komercijalnog sadržaja, stanica će imati i nove blagajne, čekaonice i druge sadržaje. Stanisavljević je podsetio da je stanica u Prokopu glavna beogradska stanica već pet godina.

- Ja bih podsetio da je Prokop glavna stanica još od 1. jula 2018. godine i da u saobraćajnom smislu ona već uveliko ispunjava sve ono što glavna stanica, u jednoj metropoli kakva je Beograd, treba da ima. Svakog dana kroz Beograd Centar saobraća oko 300 putničkih vozova, dok je pre pet godina to bilo oko 200 - naveo je Stanisavljević.

Dodao je da je samu izgradnju stanične zgrade finansirao privatni investitor, kompanija "Relvej Siti", a pored nje je četrdesetak domaćih firmi bilo uključeno u realizaciju projekta.

- Ovde se na pravi način pokazao u praksi princip saradnje privatnog partnera sa državom, koji je dao ovde vrlo značajan rezultat. Ovo je prvi primer ovakve saradnje, kada je reč o železnici - istakao je Stanisavljević.

Svakodnevno radilo 150 radnika

On je rekao Tanjugu da je na izgradnji stanične zgrade u završnom periodu svakodnevno radilo oko 150 radnika. Stanisavljević je napomenuo da je u saobraćajnom smislu bitno to što nova stanica nije čeona stanica, kao što je bila stara glavna stanica, što će ubrzati protok putnika i veću frekvenciju vozova.

On je podsetio da je u toku projektovanje druge drumske saobraćajnice, koja će staničnu zgradu povezati sa autoputem, a za Prokop kaže da će imati parking sa 150 mesta. Stanisavljević je naveo da je preostalo još da se uradi od železničkih radova, a što nije bilo do sada deo projetka, postavljanje prva dva koloseka, dužine 500 metara, sa strane prema autoputu.

"Na taj način će glavna železnička stanica Beograd Centar, nakon skoro 50 godina, biti u potpunosti završena, onako kako je to bilo planirano i kada je projektovana sedamdesetih godina prošlog veka", zaključio je Stanisavljević.

Prostorije i za zaposlene u Infrastrukturi železnice Srbije i "Srbija voza"

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Nova zgrada železničke stanice u Beograd Centru biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara, u potpunosti za potrebe prijema i otpreme putnika. Svoje prostorije u Prokopu imaće zaposleni iz Infrastrukture železnice Srbije i Srbija voza.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su početkom avgusta 2022. godine sa, rokom za završetak radova od 15 meseci. Tome je prethodio završetak radova na ploči železničke stanice Beograd Centar, na koti 105, površine od skoro 50.000 kvadrata, čime su se stekli uslovi za početak izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu.

Železnička stanica Beograd Centar je glavna železnička stanica od 1. jula 2018. godine, kada je postala polazna i dolazna stanica za gotovo sve vozove u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju u Beogradu.

Stanica Beograd Centar je 19. marta 2022. godine postala početna i krajnja za vozove na prvoj srpskoj brzoj pruzi, između Beograda i Novog Sada. Infrastruktura železnica Srbije podseća da je izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, počela 3. decembra 1976. godine, radovi su trajali svega dve godine, da bi 1996. bili u ograničenom obimu nastavljeni, a zatim 2001. godine ponovo potpuno obustavljeni. Intenzivni radovi u Prokopu nastavljeni su tek 3. decembra 2014. godine, da bi 26. januara 2016. godine bio obeležen završetak prve faze izgradnje stanice, u prisustvu tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike