Beograd meta ustaških terorista! Godišnjica napada na bioskop "20. oktobar"

13.07.2023

07:07

0

U bombaškom napadu, čija je meta bio bioskop ispunjen nevinim posetiocima, jedan muškarac, identifikovan kao Savo Čučurević, izgubio je život

Beograd meta ustaških terorista! Godišnjica napada na bioskop "20. oktobar"
Ilustracija - Copyright zlocininadsrbima.com

Na današnji dan 13. jul 1968. godine u tadašnjem bioskopu "20. oktobar" u Balkanskoj ulici odigrao se stravičan teroristički napad tokom prikazivanja filma "Rififi u Panami". 

Bomba, koju je napadač postavio u 16. redu kupivši redovnu ulaznicu, eksplodirala je sredinom projekcije. 

U bombaškom napadu, čija je meta bio bioskop ispunjen nevinim posetiocima, jedan muškarac, identifikovan kao Savo Čučurević, izgubio je život. Povrede je pretrpelo čak 86 osoba (prema nekim izvorima 76), među kojima je bila i mlada studentkinja Magdalena Novaković, koja je ostala bez oba stopala.

Istraga i hapšenje terorista

Nakon stravičnog terorističkog napada u bioskopu "20. oktobar", službe bezbednosti su intenzivno radile na rasvetljavanju slučaja i pronalaženju odgovornih. Saslušani su pripadnici ustaške emigracije, a ime Miljenka Hrkača je izronilo kao ime jednog od glavnih osumnjičenih. Uhapšen je u oktobru 1969. godine, što je bio početak odmotavanja klupka ove zavere.

Istraga je otkrila da je Hrkač, godinu dana pre napada, uspostavio kontakt sa svojim saučesnikom Penavićem, preko kojeg je došao u veze sa Hrvatskim revolucionarnim bratstvom (HRB). Prošao je obuku za rukovanje bombama u starom bunkeru kod Maribora, a potom je bio premešten u Štutgart, gde je dobio obuku za diverzanta.

Nakon završene obuke, Hrkač i Penavić su poslati na misiju u Beograd. Koristeći stečeno znanje, napravili su tempiranu bombu sa satnim mehanizmom i čeličnim gelerima. Kritičnog dana, poslednje pripreme su obavili u parku kod hotela "Moskva". Hrkač je uneo bombu u bioskop i postavio je između sedišta broj 16, a zatim se smirio i počeo da gleda film.

zlocininadsrbima.com
Miljenko Hrkač

 

Tačno u 21 čas, Hrkač je napustio bioskop "20. oktobar", a nekoliko minuta kasnije usledila je stravična eksplozija. Iskoristivši nastalu paniku, teroristi su odmah napustili zemlju. Hrkač je kasnije priznao da je nakon nekoliko nedelja izvestio Ivana i Nika Kovačića, vođe HRB-a, o izvršenom napadu i za to dobio 2.500 nemačkih maraka.

Hrvatsko revolucionarno bratstvo

Hrvatsko revolucionarno bratstvo ili HRB je bila teroristička i politička organizacija hrvatskih emigranata u Australiji. Osnovali su je 1961. godine Geza Pašti, Jure Marić, Ilija Tolić i Josip Oblak. Oni su pre toga bili članovi Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP-a), ali su zbog nedelovanja HOP-a osnovali svoju organizaciju. [1] Osnovna načela, objavljena 1961. godine u Švedskoj, bila su:

HRB je borbena organizacija sa zadatkom oslobođenja hrvatskog naroda od tuđinskog nasilja, s ciljem da ponovo vaskrsne država Hrvatska. HRB će se „poslužit svim raspoloživim sredstvima, uključujući i upotrebu oružja, da se konačni cilj ostvari“. U novom hrvatskom narodu neće biti povlašćenih klasa...

Wikipedia
 

 

Prema službenim jugoslavenskim podacima, do 1965. godine osnovane su podružnice HRB-a u celoj Evropi i imale su oko 50 pripadnika. Prema istom izvoru, HRB je u Sidneju osnovao organizaciju „Hrvatska mladež“, koja izdaje časopis „Uzdanica“. HRB u svom vlasništvu ima brojne objekte čijim se prihodima finansira uz skupljanje priloga i članarina. Svaki član polagao je zakletvu i imao konspirativno ime. HRB je delovala do službenog raspuštanja 1996. godine. Krilatica organizacije je bila „Život za Hrvatsku“.

Zapadna Nemačka je zabranila rad HRN-a na svojoj teritoriji 1976. godine.

Nakon nekog vremena, Hrkač i Penavić su dobili novi zadatak i vratili se u Beograd. Hrkač je u iznajmljenom stanu čuvao pet mina do dolaska Penavića 24. septembra. Nakon toga, u jednoj torbi napravljenoj od tri mine sa satnim mehanizmom, postavili su eksplozivnu napravu. Penavić je torbu uneo u garderobu na železničkoj stanici, a zatim su obojica otišla u Zemun.

Nova eksplozija je potresla Beograd, ali ovaj put nije bilo žrtava. Istražni organi su brzo identifikovali osumnjičene, a potom je usledilo suđenje.

Napad postao tema dokumentarnog filma

Ovaj užasan napad i prvo suđenje napadaču postali su tema dokumentarnog filma "Teroristi" reditelja Krsta Škanata.

Napad na bioskop "20. oktobar" ostaje trajan podsetnik na strahote terorizma koji ugrožava nevine živote i narušava sigurnost građana. Ova tragedija će ostati urezana u sećanje kao mračno poglavlje u istoriji Beograda, a film "Teroristi" reditelja Krsta Škanata ima cilj da ove događaje otrgne od zaborava i ukaže na važnost borbe protiv terorizma i zaštite mira i bezbednosti svih građana.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike