Više od 40 odsto "Beograda na vodi" pod zelenilom: "Težimo da ispunimo zahtevne estetske standarde pejzažne arhitekture"

05.06.2023

19:56

0

Svoje mesto među odabranim sortama sa svih kontinenata naći će i čuvena endemska vrsta četinara Pančićeva omorika

Više od 40 odsto "Beograda na vodi" pod zelenilom: "Težimo da ispunimo zahtevne estetske standarde pejzažne arhitekture"
Copyright Promo

Više od 40 odsto ukupne površine "Beograda na vodi" nalazi se pod zelenilom, a u okviru ovog projekta zasađeno je ili će biti zasađeno više od 2.000 stabala, saopštilo je danas preduzeće "Belgrade Waterfront" povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Kako je navedeno, u dvojezičnoj državnoj osnovnoj školi u zaleđu Savskog trga đaci će biologiju učiti u svojoj botaničkoj bašti, u kojoj će se uzgajati Pančićeva omorika, sekvoja i japanski javor. Iz "Beograda na vodi" ističu da se procenat zelenila u tom naselju konstantno uvećava, jer se svakog meseca posadi u proseku 10 do 20 novih stabala.

U budućoj savremenoj dvojezičnoj državnoj osnovnoj školi, koja će biti izgrađena u zaleđu Savskog trga, postojaće mini botanička bašta, u kojoj će se uzgajati vrste drveća kakve se kod nas retko viđaju, kao što su sekvoja, čileanski bor ili japanski javor.

Svoje mesto među odabranim sortama sa svih kontinenata naći će i čuvena endemska vrsta četinara Pančićeva omorika.

- Prilikom odabira biljaka težimo da ispunimo zahtevne estetske standarde pejzažne arhitekture. Zato sadnice nabavljamo iz najvećih evropskih rasadnika. Zelenilo za plazu oko Kule Beograd, novog simbola naše prestonice, dolaze iz Brunsa u Nemačkoj, koji je čuven po izuzetnom kvalitetu rasada. Interesantno je da se odatle nabavljaju i biljke za vrtove Versajskog dvorca i pariskog Diznilenda - istakao je menadžer za pejzažnu arhitekturu u kompaniji "Belgrade Waterfront" Miloš Radonjić.

Dodaje da svaka zgrada Beograda na vodi ima unutrašnje uređeno dvorište i da je više od trećine svake parcele ovog naselja prekriveno zelenilom.

Zahvaljujući toj činjenici, kao i blizini Savskog parka i drugih velikih zelenih površina, kako je navedeno, ispunjena je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da na 300 metara od svake zgrade treba da postoji najmanje 0,5 hektara zelene površine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike