Svirepo ubistvo koje je potreslo čitav Beograd: Tandem zločinaca jednim hicem prvo ubio taksistu, a zatim ranio kurira i oteo 100.000 evra!

17.04.2023

09:02

0

Svi osumnjičeni za ovaj nesvakidašnji zločin nisu na sudu želeli advokata

Svirepo ubistvo koje je potreslo čitav Beograd: Tandem zločinaca jednim hicem prvo ubio taksistu, a zatim ranio kurira i oteo 100.000 evra!
Copyright Profimedia

Zločin koji je duboko potresao tadašnje društvo, a koji se dogodio 7. decembra 1967. godine, crnu hroniku napravio je najčitanijom među beogradskom javnosti. 

U pitanju je bilo ubistvo Tiosava Jankovića, taksiste, čiji su život okončali dvojica zločinaca - Dragoljub Gutić (30), za koga je stajalo da je “besposličar” ( što je u to vreme bila medijska odrednica za problematične osobe) i Sava Lisovac (35), automehaničar po zanimanju, ali takođe “bez posla”.

Međutim, ovaj dvojac se nije zaustavio u tom zločinu, već su posle ubistva taksiste, opljačkali i ranili Dragorada Jeličića, kurira robne kuće na Novom Beogradu.

Profimedia
 

Oteli su mu 100.000 dinara, što je prema današnjim merilima oko 100.000 evra. U toj operaciji imali su čak i pomagače - Vojin Zubac, šef odeljenja jedne samoposluge, i Milivoje Pecelj iz Zenice.

Pljačka na Novom Beogradu bila je "zamajac" posledičnog niza zločina. Gutić i Lisovac su nedeljama pratili kurira koji je prenosio novac u banku. Znali su svaki njegov korak i unapred izabrali tačno mesto gde će ga napasti.

U svemu tome im je svesrdno pomagao Zubac, koji je kao zaposlen u samoposluzi poznavao sve kurire, znao trasu kretanja novca, ali i koliko je novca svakog dana u njihovim rukama.

Taksista ubijen hicem u potiljak

Profimedia
Ilustracija

Operacija je počela oko ponoći, 7. decembra, kada su Gutić i Lisovac došli na taksi stanicu na Cvetnom trgu. Seli su u prvo vozilo koje je bilo na redu. Za volanom se nalazio - taksista Tiosav Janković.

Iako je tadašnje policija posumnjala da je i taksista bio deo pljačkaške ekipe, brzo se ispostavilo da je on bio nedužna žrtva dvojice zločinaca. 

Oni su mu pucali hladnokrvno u potiljak, jednim hicem, i nesrećni čovek bio je trenutno mrtav.

Pošto su se rešili taksiste, Lisovac je seo za volan i odvezao automobil u Čortanovce, gde su na imanju Slobodana Stokića, njegov leš ubacili u bunar. Pošto su počinili prvi zločin, obezbedivši time automobil za dalju akciju, vratili se u Zemun istim vozilom i sačekali da dođe vreme kada će krenuti u otmicu novca.

Nije slutio da će mu to biti poslednji dan u životu

Printscreen/Youtube/Vrele Gume TV kanal
 

Ništa ne sluteći kurir Dragoljub Jeličić je tog dana krenuo sa novcem iz samoposluge iz Ulice narodnih heroja. Bio je čak i naoružan pištoljem, baš kao sredstvom odbrane od mogućih razbojnika, ali mu to nije bilo od pomoći.

Gutić i Lisovac su se oko 10 sati dovezli do pomenute ulice i stali ispred prodavnice nameštaja. Lisovac je ostao za volanom, a Gutić krenuo u izvršenje plana.

Oteo je tašnu sa parama i odmah pucao u kurira. Utrčao je zatim u ukradeno taksi vozilo i velikom brzinom su pobegli sa lica mesta. Odvezli su se u Ulicu Janka Čmelika u zemunskom naselju Kalvarija, ostavili auto i zatim se uputili u nepoznatom pravcu. Ubrzo su podelili plen, razdvojili se i napustili Beograd.

Pucač Gutić je znao da će njegov alibi biti proveravan, pošto je već u policiji bio poznat kao delikvent. Imao je u dosijeu ubeležena razbojništva, hapšen je zbog kocke, skitnje i remećenja javnog reda i mira. Znajući sve to, sakrio se kod svog prijatelja Milivoja Pecelja u Zenici.

Lisovac je, sa druge strane, bio prethodno hapšen zbog trgovine opojnim drogama, dok Zubac i Pecelj nisu nikada bili osuđivani.

Na sudu bez advokata

Više od četiri meseca trebalo je miliciji da identifikuje, locira i uhapsi kriminalce. U tome su učestvovale uprave iz Beograda, Zagreba, Inđije, Zenice i Novog Sada. Prvi je u ruke zakona pao Zubac, a istog dana i Lisovac u svom stanu u Krušedolu. Pošto Gutić nije imao stalnu adresu, potraga za njim je najduže trajala, a na kraju je lišen slobode u stanu u Zenici u stanu Milivoja Pecelja.

Svi osumnjičeni za ovaj nesvakidašnji zločin nisu na sudu želeli advokata, dok je Gutića branio Veljko Guberina, koji ga je zastupao i ranije u slučajevima zbog izbegavanja vojne obaveze, razbojništva i kocke. Gutić se svojevremeno skrivao od milicije u Studentskom gradu, na Novom Beogradu, gde je živeo kao ilegalac. Bio je čest gost "Metropola", a odevao se po poslednjoj modi i izigravao stranca.

Aplauz za presudu

Kada je sudija Dimitrije Miloradović pročitao presudu kojom su obojica osuđeni na smrt, sudnicom se prolomio aplauz nekoliko stotina prisutnih, dok je pred sudom ostalo oko 2.500 ljudi. 

Vojin Zubac je zbog saučesništva dobio 11 godina strogog zatvora.

Zločinci su streljani u hladno zimsko praskozorje, u dvorištu Centralnog zatvora, 27. februara 1969. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike