"Leteći" autobus kojeg su uspeli da zaustave samo zemlja i kupus! Dan koji je Beograd zamalo zavio u crno

21.11.2021

09:00

0

Vest o ovoj nezgodi objavljena je 1983, i to baš 1. septembra

"Leteći" autobus kojeg su uspeli da zaustave samo  zemlja i kupus! Dan koji je Beograd zamalo zavio u crno
Stari autobus, autobus, stari Beograd Facebook Stare slike Novog Beograda - Copyright Facebook/Stare slike Novog Beograda

Stariji Beograđani, a naročito oni koji su živeli ili i dalje žive u voždovačkom naselju Braće Jerković, doveka će pamtiti nezgodu sa autobusom gradskog prevoza, koja je vrlo lako mogla da se pretvori u nesreću, kakvu prestonicu do tada nije videla!

Vest o "letećem" autobusu objavljena je 1983, i to baš 1. septembra, koji je obično i prvi dan zimskog reda vožnje, gužvi u saobraćaju i dan kada se na ulice vračaju deca. 

Ono što se tada desilo u naselju Braće Jerković sa pomahnitalim autobusom na liniji 26, a koji je svoju nekontrolisanu vožnju započeo na samoj okretnici, može se smatrati pravom srećom u nesreći, jer je malo falilo da taj dan bude crnim slovima upisan u beogradsku istoriju. 

Naime, autobus se sjurio niz ulicu, polupao automobile, uništio bandere, a završio ni manje ni više nego u jednoj bašti, u zasadu kupusa. Jedan automobil sa putnicima za dlaku je izbegao da bude samleven pod težinom glomaznog zelenog autobusa, a dok je grdosija jurila niz ulicu mimoišla se i sa jednim zglobnim autobusom. Direktan sudar bi u ovoj situaciji značio katastrofu.

Zemlja i kupus zaustavili su autobus GSP koji da bi, da je imao malo više snage, sravnio i jednu kućicu na tom imanju.

- Neplanirana vožnja autobusa na liniji 26, koji se juče oko 15 časova sam "oteo" i bez putnika i vozača odjurio Ulicom Braće Jerković, na kraju se srećno završila - pisale su te godine novine.

Vozač je tek stigao uz garaže, parkirao autobus, iz njega izašao, a on se potom "sam" pokrenuo. Uzalud su i vozač i dispečar trčali za njim.

- Prvo je udario u parkiranu zastavu 101, koja je od udara preletela trotoar, sjurila se niz padinu i obavila oko "srećno" postavljene bandere. "Ne obazirući" se na to, autobus je nastavio dalje, strogo se držeći desne strane ulice. Usput se mimoišao sa svojim zglobnim sabratom koji je srećno huktao u suprotnom smeru. Posle dve stotine metara, jednim točkom grdosija je, sada već zalaufana, prešla na trotoar i očas pokosila saobraćajni znak i dve bandere. Od tog "češanja" zeleni "mercedes" se zaneo i krenuo na levu stranu druma - pisali su mediji.

Ono što nisu uspeli automobili i bandere, učinila je meka zemlja povrtnjaka i žičana ograda skromne bašte Ljubice Barudžije.

- Tik ispred zasada sa boranijom, autobus je konačno stao, samo četiri metra od male montažne kuće u povrtnjaku - tako su novinari "Politike" izveštavali o ovom događaju.

U crnoj hronici beogradskih nesreća u kojima su učestvovali autobusi GSP, ostalo je zabeleženo mnogo ranijih slučajeva od ovog, iz šezdesetih, sedamdesetih godina i kasnije, gde su akteri bili vozači trojelbusa, autobusa i tramvaja. Bilo je sudara sa velikim brojem povređenih i na mostu u Brankovoj ulici, kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), na Banovom brdu, Gazeli...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike